În urma unor cercetări întreprinse la Direcţia Silvică Neamţ de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, procurorii din cadrul Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), secţia Bacău au demarat ancheta în care sunt cercetaţi foşti şi actuali conducători ai numitei direcţii, precum şi doi cunoscuţi afacerişti şi foşti oameni politici, Dumitru Sachelariu, fostul primar al Bacăului şi Culiţă Tărîţă, fost deputat PSD.
Astfel, LETEA SA, patronată de Sechelariu, a cumpărat de la Direcţia Silvică, cantităţi mari de material lemnos, în vederea fabricării celulozei. Achiziţia s-a făcut fără organizarea unei licitaţii, aşa cum prevede expres legea, iar materialul lemnos a fost vândut la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă, statul fiind păgubit cu câteva zeci de miliarde de lei.
În ceea ce îl priveşte pe Culiţă Tărîţă, procurorii DNA doresc să afle de ce au fost favorizate două dintre firmele fostului deputat, SC Petroforest Piatra Neamţ şi SC TCE 3 Brazi, societăţi comerciale care timp de mulţi ani, au contractat material lemnos, prin participarea la licitaţii, în mod ilegal, deoarece aveau datorii neonorate către Direcţia Silvică şi din nou statul a pierdut miliarde.
Procurorii DNA, în afara celor numiţi mai sus, au citat pentru anchetă, inclusiv pe şeful Romsilva, romaşcanul Maftei Simion.
Culiţă Tărîţă, mai cunoscut pentru concesionarea „Insulei Balta Brăilei” de la AgenÅ£ia Domeniilor Statului este unul din regii lemnului din România.
A exploatat lemn din pădurile Episcopiei de Suceava (Episcopul Pimen al Sucevei acuzând PSD că a jefuit pădurile Bisericii) şi a defrişat suprafeţe în zona parcului natural Lacu Roşu din Harghita.
Susţinerea principala a lui Tărîţă venea din partea lui Octav Cozmâncă, fost ministru al Administraţiei Publice în guvernarea PSD şi deputat de Botoşani. Presa a relatat că Gheorghe Nechiforel, fostul şef al Direcţiei Silvice Suceava, apropiat al lui Cozmâncă, i-a înlesnit deputatului Tărîţă să intre în posesia a 6 milioane de metri cubi de lemn (o cantitate de-a dreptul fabuloasă), lemn provenit din doborâturile de vânt din anul 2000.
Amos News