Reabilitare termică, in trei variante, pe timp de criza

reabil2-bacau.jpgIn primul trimiestru al acestui an, printr-un act legislativ privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte s-au stabilit lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, etapele necesare realizarii lucrarilor, modul d e finantare a acestora precum si obligatiile si raspunderile autoritatilor locale si ale asociatiilor de proprietari. Conform noii ordonante, Cabinetul Boc a decis ca finantarea executarii lucrarilor de interventie sa se asigure astfel: 50 la suta de la bugetul de stat, 30 la suta de la bugetul local si 20 la suta contributia asociatiilor de proprietari. În anul 2006, Consiliul Local Bacau a aprobat reabilitarea termica a 63 de blocuri. Pâna in prezent, s-au efectuat lucrari la 29 de blocuri, diferenta, de 34 urmând sa intre „in lucru” in acest an. Executivul spune ca numarul este mic comparativ cu cel promis in campania electorala si, bineinteles vinovata se face criza economica. In timpul guvernarii PNL, efortul financiar al bugetului local era mult mai mare, 33 la sută la fel si cel al asociatiilor de proprietari, tot de 33 de procente. Atunci, când nu era criza s-au reabilitat doar 29 de blocuri. Datorii pentru lucrarile executate mai sunt de achitat chiar daca, la inceputul acestui an, de la bugetul de stat s-au alocat sume importante, in jur de 300.000 lei, pentru stingerea acestora. Unii constructori angrenati in executarea lucrarilor de reabilitare termica au lucrat functie de banii primiti. Conform caietelor de sarcini, pe lânga izolarea termica in exterior si in interior, inlocuirea tâmplariei de lemn cu tâmplarie de aluminiu se prevad si lucrari de hidroizolatie si construire sarpanta. Numai ca, sarpante s-au facut pe ici pe colo. Este suficient sa mergi pe Mioritei sau Milcov si te lamuresti. Acum se propun, 34. Printre blocurile care sunt cuprinse in acest program, amintim: Aviatorilor nr. 14A, C1, C2, C3, Garofitei nr. 15, 17, Marasesti nr. 118, 122, 120, 189, Slanicului nr. 4,6,7.

Varianta PSD vine in sprijinul asociatiilor de proprietari
Marti, Adrian Nastase, presedintele Consiliului National PSD a prezentat un proiect prin care PSD doreste ss scuteasca asociatiile de locatari de plata procentului de 20% pentru reabilitarea termica a locuintelor. Anuntul a fost facut în urma unei noi dezbateri pe care PSD a realizat-o în cadrul departamentului de infrastructura si dezvoltare regionala a partidului, pe tema urbanismului si a necesitatii unor reglementari coerente în aceasta materie. Adrian Nastase a aratat ca acest program este complementar si se poate realiza cu ajutorul ANL. Astfel, prin proiecte de mansardare, se pot face întelegeri care sa evite acea suma de 20% pe care trebuie sa o achite asociatiile de proprietari. La rândul sau, Sorin Bota, seful departamentului de infrastructura a PSD, a explicat ca partidul încearca sa gaseasca solutia de a realiza un parteneriat public-privat între constructorul care ar urma sa realizeze anveloparea termica a blocului si mansarderea cladirilor, astfel încât asocitiile de proprietari sa nu mai contribuie cu cota de 20%. În plus, a spus Bota, se doreste ca acea cota de 30% a primariilor sa se reduca la jumatate daca nu chiar la 40% din ceea ce ar trebui sa achite în prezent. „Vrem sa diminuam aceasta cota a primariilor la 10- 15%”, a aratat Bota, mentionând ca, în opinia social- democratilor, acest proiect este fezabil, urmând sa se lucreze la crearea unei baze legale.
Solutie ingenioasa la Buhusi
Consiliul Locasl Buhusi a venit in intâmpinarea familiilor care doresc sa-si reabiliteze termic locuinta cu o serie de facilitati. „La blocurile la care se vor realiza lucrari de reabilitare termica familiile beneficiare beneficiaza pentru anul urmator de scutirea platii impozitului. Acest lucru se decide in urma efectuarii de anchete sociale. Schelele de montaj sunt puse de Primaria Buhusi, in regim gratuit, la dispozitia locatarilor ei urmând sa achite doar materialele de constructii si manopera. Constat cu bucurie ca in ultima perioada s-au primit mai multe solicitari pentru reablitare si orasul incepe sa-si schimbe aspectul”, ne-a declarat primarul Ionel Turcea. Florin CRETU

Comentarii

  1. reabilitari de blocuri se mai fac la viitoarele alegeri pentru primarie in Bacau,pana atunci nu sunt fonduri

Adauga un comentariu

*