Codul Educatiei continua sa faca valuri

solutii-1.jpgDupa ce-a involburat puternic apele, determinându-i pe unii comentatori sa anticipeze chiar o ruptura a coalitiei aflate la guvernare, elaborarea Codului Educatiei a intrat in ultima linie dreapta, dupa ce, ziele trecute, a suferit noi modificari. Nici Ministerul Educatiei, nici Palatul Cotroceni, nici sindicatele nu sunt multumite de forma finala, dar aceasta se afla deja in dezbaterea Guvernului si va face obiectul asumarii raspunderii guvernamentale.

Lideul S.L.I. Bacau ataca deciziile Ministerului Educatiei

Liderul S.L.I. Bacau, profesorul Gheorghe Manole Chiriac, se afla de trei zile la Bucuresti, unde, in calitatea sa de vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt – F.S.L.I., participa la ultimele runde de negocieri cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pe marginea controversatului Cod al Educatiei. Inaintea plecarii spre Capitala, Gheorghe Manole Chiriac era vizibil revoltat de adresa M.E.C.I. privind reducerea de posturi din invatamântul preuniversitar si de modul in care a fost aplicata in teritoriu „somatia Ministerului catre inspectorate de a reduce oricum si cu orice pret un numar de posturi”, declarând taios: „Cei disponibilizati vor câstiga in instanta si noi le vom acorda asistenta juridica”.

„Decizia Ministerului nu are nici o baza legala”

De ce s-au redus posturile? ne-a intrebat Gheorghe Manole Chiriac. Si tot el a raspuns: „Doamna Andronescu a motivat reducerea posturilor prin incadrarea unitatilor scolare in bugetul alocat pentru noul an scolar. Dar care buget ? Legea invatamntului prevede, la articolul 176, ca unitatile de invatamânt sa primeasca bugetul alocat. Or, nu l-au primit nici pâna azi (n.n.: luni, 31 august a.c.). Apoi, in conditiile in care nu sunt incalcate normativele privind incadrarea, un director de scoala nu poate face reduceri pâna când Inspectoratul Scolar si Primaria locala nu-i modifica statul de functiii aprobat anterior de Consiliul de Administratie al scolii, de Consiulul local si de Inspectoratul Scolar. Daca reduci un post, ca director, cum motivezi in decizie ? Pentru ca nu exista nici macar un ordin de ministru, ci doar o adresa semnata de Corina Marin. Doamna ministru mai trebuia sa stie ca banii pentru invatamânt vin de la bugetul de stat prin consiliile locale, primarii fiind ordonatori principoali de credite. Ministerul nu are nici un drept sa reduca posturi si nici sa rezolve o problema financiara care, de fapt, nu-i de competenta sa. Decizia Ministerului de a reduce posturi nu are, deci, nici o baza legala si-i vom spune asta doamnei ministru”. Liderul S.L.I. Bacau a mai precizat ca a trimis catre M.E.C.I. o adresa, la jumatatea lunii iulie, prin care solicita conducerii Ministerului sa precizeze care e baza legala a deciziei de reducere a unui anumit numar de posturi la nivelul fiecarui judet si ca sâna luni, 31 august, deci cu mult peste limita celor 30 de zile prevazute de lege, Ministerul n-a trimis nici un raspuns, ceea ce, in opinia liderului sindical bacauan, „inseamna ca nici nu au un raspuns credibil, stiu si ei ca nu au nici un temei legal”.

Negocierile n-au avut rezultatele scontate

La Bucuresti, insa, asa cum era de asteptat, federatiile sindicale reprezentative din invatamânt n-au obtinut mare lucru. Ieri, 3 septembrie, când am vorbit la telefon cu liderul Gheorghe Manole Chiriac, discutiile mai continuau. Se luase deja decizia ca anul scolar sa inceapa la timp, luni, 14 septembrie, si nu cu „o amânare de zece zile fara plata”, cum se preconizase initial, dar cadrele didactice vor fi nevoite sa renunte la mai multe sporuri stipulate si in Legea invatamântului si in Statutul personalului didactic si in prevederile Contractului colectiv de munca la nivelul ramurii invatamânt. Printre sporurile care vor fi pierdute se numara fondul de premiere de 2 la suta, salariul de merit si sporul pentru mediul rural. In plus, pentru reducerea cheltuielilor, s-a convenit si marirea normei de la 16 la18 ore pentru dascalii care au o vechime mai mare de 25 de ani, Ecaterina Andronescu motivând ca prin cele doua ore ce vor fi reintroduse în orarul profesorilor, statul ar urma sa economiseasca sume importante de bani, prin faptul ca nu va fi nevoit sa angajeze alte cadre didactice. De asemenea, ministrul Educatiei s-a referit si la anumite zile libere pe care profesorii vor fi nevoiti sa le ia, neajungându-se înca la o decizie clara în acest sens. „Evident ca suntem nemultumiti, dar inca nu am decis ce vom face, trebuie sa ne punem de acord, toate federatiile sindicale reprezentative si sa ne consultam cu colegii din teritoriu”, ne-a transmis Gheorghe Manole Chiriac.

Codul Educatiei a suferit noi modificari

Ultima varianta a Codului Educatiei, stabilita in urma intâlnirilor Ministerului cu sindicatele, a ajuns ieri pe masa Guvernului, incluzând si unele sugestii sindicale, dar si unele propuneri din „Pachetul Miclea”. Potrivit noului proiectului de lege modificat, directorul si directorul adjunct al scolii nu mai au voie sa fie membri de partid, iar liceele cu perfomante deosebite vor fi finantate din bugetul Ministerului Educatiei. Învatamântul gratuit va fi generalizat si va avea 11 clase, una de învatamânt prescolar si alte zece clase de învatamânt preuniversitar. În varianta pentru care Parlamentul îsi va asuma raspunderea au fost incluse si evaluarile din doi în doi ani, la clasa a II-a, la clasa a IV-a si la sfârsitul clasei a VI-a, sustinute de Mircea Miclea. Codul Educatiei mai prevede si înfiintarea unei biblioteci virtuale, la care elevii sa poata avea acces din orice scoala. Directorilor de scoli le va fi interzisa inscrierea in partide politice. In invatamântul preuniversitar, 20 la suta din curriculum va fi stabilit de scoala, de consiliul de administratie si de consiliul local, 60 la suta din curriculum va fi la fel la nivel national, iar 20 la suta va fi optional. Programul „Scoala dupa scoala” va fi reglementat printr-un act normativ. Totodata, în proiect a fost introdus un capitol de cercetare stiintifica nationala, precum si înfiintarea unui post de radio si a unui post de televiziune nationale pentru educatie. Dupa cum se stie, Guvernul a decis, în sedinta de ieri, sa îsi mentina decizia de asumare a raspunderii în Parlament pe legile privind educatia, salarizarea unitara si reducerea cheltuielilor, o scrisoare in acest sens fiind deja trimisa Legislativului. Dar discutiile pe marginea proiectelor acestor legi vor continua în Guvern, textele finale urmând sa fie transmise celor doua camere ale Parlamentului in cursul zilei de luni, 7 septembrie. (St.O.)

Comentarii

  1. stie d-na ministru ca sunt parinti care n-au bani de rechizite………….ce ii inregimentam de la 5 ani???vrea la clasa a aii sa-i testeze????de ce nu-i testeaza din burta mamei?ca si-asa cadrele n-au voie sa-i lase repetenti pe cei „”saraci cu duhul””ABRAMBURICO du-te si te pensioneaz ,ca de prea mult suc natural te-ai dilit fato!

Adauga un comentariu

*