La 40 de secunde, un om se sinucide!

sinucideri.jpgIn fiecare zi au loc 3.000 de sinucideri la nivel global. Sinuciderea este un fenomen social ce afectează întreaga lume. Fenomenul provoaca moartea a un milion de oameni în fiecare an, conform agentiei de presa spaniola EFE.

Postul de Politie Buhoci a fost sesizat sâmbata, 19 septembrie, ora 0.40, ca o tânara de 26 ani, din comuna Buhoci, a incercat sa se sinucida. Politistii au constatat ca, pe fondul unor neintelegeri cu concubinul, V. A. a inghitit o substanta toxica, respectiv otrava pentru paduchi! Tânara a fost transportata la Spitalul Judetean Bacau, unde i s-a stabilit diagnosticul de „intoxicatie voluntara cu o substanta pe baza de insecticid”, starea ei fiind stabila. Postul de Politie Palanca a fost sesizat prin SNUAU-112, ca un minor de 14 ani, din comuna Palanca, s-a spânzurat de un copac, pe dealul din apropierea satului. Echipa operativa din cadrul Politiei municipiului Moinesti a gasit cadavrul minorului spânzurat într-un copac, cu cureaua de la pantaloni. Din discutiile avutec u parintii si cu fratii minorului a rezultat ca acesta nu a manifestat tulburari de comportament în ultima perioada, nu a fost certat de membrii familiei, iar acestia nu pot sa-si explice cauza suicidului. O tânara din satul Tutra, comun a Tyg. Trotus, s-a spânzurat din cauza unor deceptuii sentimentale. Toate aceste fapte au avut loc in ultimele zsile in judetul Bacau.

Suntem o lume de deprimati!

La fiecare 40 de secunde, un om îsi pune singur capat zilelor. Potrivit statisticelor Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, anual, un milion de persoane se sinucid. Studiul a fost facut public cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta contra Suicidului. Din pacate, si în România numarul cazurilor de sinucideri a crescut atât de mult, încât l-a depasit pe cel al victimelor accidentelor rutiere. Într-un clasament al Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, România se afla pe locul 24 din 34 de state europene, în ceea ce priveste rata sinuciderilor. Pe primele locuri se afla Lituania, Rusia si Germania. Numai anul trecut, în Germania, peste 11.000 de oameni si-au luat viaţa. În România, potrivit unui studiu al Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici”, anul trecut s-au înregistrat peste 3.100 de sinucideri. Cele mai multe cazuri de suicid au fost în judetele Harghita, Covasna si Satu Mare. În Harghita, rata sinuciderilor este de aproximativ 34 la 100.000 de locuitori, aproape triplu fata de media nationala. Cele mai multe victime sunt barbati între 45 si 50 de ani, iar metoda preferata de sinucidere este spânzurarea. Explicatia data de specialisti este ca barbatii se exteriorizeaza mai greu si apeleaza mai rar la sprijinul unui psihiatru. Este adevarat însa ca femeile au mai multe tentative de sinucidere, mai ales cele tinere. Potrivit specialistilor, principala cauza este depresia. Pe baza celor mai recente date OMS, 1,5 la suta din totalul deceselor din lume se datoreaza fenomenului de sinucidere, care este a zecea cauza cea mai importanta a mortalitatii, precizeaza EFE. Principalul factor de risc în cazul sinuciderii sunt problemele psihice, provocate de o stare depresiva sau de consumul de alcool.

Ce spun medicii despre sinucideri

„Sinuciderile ramân o problema a comportamentului uman dependenta de ambiant si conditiile existentiale in care este plasata persoana. Teoria biologica aarata ca sinuciderea este o boala, teoria psiohologica sustine ca este o expresie a unei constitutii psihice fragile (personalitati fragile), iar teoria sociologica vede sinuciderea ca un fapt social, un act de fuga din fata unei realitati. Concluzionând, suicidul se afla la intersectia factorilor bio-psihologici cu cei sociologici. Zilnic, doi la suta din mortile violente sunt sinucideri, raportul dintre barbati si femei fiind de 3 la 1”, spune medicul legist Marcel Badara. Factorii de risc sunt trei, bio-psihologici, relationali si micsti. Primii se refera la starile depresive, care reprezinta 35 – 80 la suta din suicid, melancolice, halucinate, sevraj de alcool sau droguri. Factorii relationali sunt economici, stress, conflicte familiale, juridice sau sociale. Factorul mixt este psiho-relational, aici intrând disperarea, sarcinile nedorite. „Suicidul este ca un iceberg, pentru ca majoritatea motivatiilor ramân necunoscute”, spune medicul Marcel Badara.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*