Protestele spontane au intrat în cotidian. După ce feroviarii din Iaşi au blocat ieri Moldova, angajaţi din Cluj şi Constanţa au considerat că protestul spontan sau greva japoneză sunt singurele căi prin care îşi pot primi salariile neplătite.Astfel, angajaţii Centrului de Diagnostic şi Tratament din Cluj au declanşat un protrest spontan şi au întrerupt activitatea două ore, nemulţumiţi că şi-au primit salariile de trei luni. Aproximativ 30 de medici şi asistente s-au adunat în faţa CDT, protestând de la ora 8.00 la ora 10.00, timp în care pacienţii nu au fost primiţi la consultaţii.
Medicul Rozinoleta Mocanu a declarat, citată de Mediafax, că protestul spontan a fost declanşat ca urmare a faptului că salariile nu au fost plătite de trei luni. „Protestul este de două ore, ca să atragem atenţia asupra situaţiei salariale a angajaţilor. Nu ne-am primit salariile de trei luni, vă daţi seama ce greu ne este şi pe nimeni nu interesează problema noastră”, a spus Mocanu.
Medicii de la CDT reclamă că, din cauza datoriilor acumulate, de peste 1,2 milioane de lei, a fost oprită furnizarea gazului la centru, iar cabinetele nu mai au apă caldă. Începând din luna iunie, angajaţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Cluj au declanşat în mai multe rânduri acţiuni de protest, cu încetarea activităţii, de fiecare dată reclamând că nu şi-au primit salariile şi că autorităţile nu le soluţionează problemele.
Grevă de avertisment în port
Angajaţii operatorului portuar Socep din Portul Constanţa au declanşat, ieri dimineaţă, o grevă de avertisment de două ore, cerând majorarea salariilor şi acordarea unor prime şi sporuri. Angajaţii operatorului portuar au întrerupt complet activitatea între orele 8.00-10.00.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, nemulţumirile salariaţilor societăţii sunt legate de negocierile purtate cu conducerea unităţii pentru încheierea contractului colectiv de muncă pentru anul 2009 – 2010 şi de mai multe puncte asupra cărora nu s-a căzut de acord.
„Se solicită o majorare a salariului de 20 la sută, care a rămas în divergenţă în urma negocierilor, acordarea primelor de vacanţă şi acordarea sporurilor care sunt cuprinse şi în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură – sporuri de muncă grea, sporuri de condiţii speciale şi de periculozitate”, a declarat Petre Costel, care a mai precizat că, în cazul în care aceste solicitări nu vor fi rezolvate, salariaţii sunt hotărâţi să declanşeze greva generală.
Grevă japoneză la aeroport
Aproximativ 200 de angajaţi ai Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” au intrat, ieri dimineaţă, în grevă japoneză pe termen nelimitat, liderii sindicali reclamând nerespectarea contractului colectiv de muncă. Ilie Sandu, secretarul general al sindicatului salariaţilor de la Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu”, a precizat că cei 200 de angajaţi au intrat, de la ora 08.00, în grevă japoneză şi vor purta banderole albe pe braţ, protestul fiind pe o perioadă nedeterminată.
Sandu a spus că s-a ajuns la această situaţie după eşuarea discuţiilor care au avut loc între sindicat şi reprezentanţii aeroportului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Am purtat negocieri cu conducerea, chiar săptămâna trecută ne-am întâlnit, dar n-am ajuns la niciun punct comun şi nu s-a soluţionat niciuna dintre cele opt revendicări pe care le avem. Cerem un spor de 10 la sută, precum şi acordarea primei de vacanţă, de 500 de lei, cuprinsă în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură transportatori, la care suntem parte”, a declarat Ilie Sandu.
Greva japoneză va fi urmată de greva generală. „În cazul în care aceste solicitări nu vor fi soluţionate de către conducerea unităţii, vom merge până la greva generală dacă este cazul”, a avertizat secretarul general al sindicatului salariaţilor din cadrul Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu”.