Elena Vrabie, profesoara Colegiului Economic „Ion Ghica”, cea care a câstigat procesul cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, afirma ca daca fostul inspector scolar general de la acea vreme este vinovat legal de demiterea sa din functie, directorul de la acea vreme al colegiului este vinovatul moral. – „Va rog sa nu ma amestecati in toata povestea asta. Nu eu am destituit-o din functie!”, a afirmat Ovidiu Cojocaru, fostul director al Colegiului Economic.
Profesoara de Stiinte Economice al Colegiului Economic „Ion Ghica” din Bacau, Elena Vrabie, cea care a câstigat procesul cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau si a obtinut suma de 16.800 de lei, este convinsa ca vinovat moral de demiterea sa din functia de director adjunct este Ovidiu Cojocaru, director plin al colegiului la acea vreme. Conform inscrisurilor oficiale, Cojocaru a intocmit mai multe referate catre inspectorul scolar general de la acea vreme, Radu Ababei, care s-au dovedit a fi mai apoi niste acuze false. Contactata telefonic Elena Vrabie a afirmat: „Erau acuze false, construite cu documente false. Nu spun eu acest lucru, ci a zis-o procurorul! Intr-un catalog pentru examenul de Competente Profesionale la clasa a XII-a, erau semnaturi falsificate cu numele meu”. Ea a mai adaugat ca a fost acuzata de fostul director al colegiului de abuz in functie, dar si lucrul acesta s-a dovedit a fi neadevarat. „Am fost acuzata ca eu m-am numit si profesor si presedinte la aceeasi comisie de examinare. Fals! Nu m-am numit eu, ci Inspectoratul Scolar a facut-o. Eu eram doar presedinte, nu si profesor coordonator. Si nu am fost remunerata din doua parti asa cum s-a spus. Acolo s-au falsificat niste semnaturi. Acest lucru a fost stabilit de procuror, nu de mine!”, a afirmat profesoara Vrabie. „Apoi, am fost acuzata de Cojocaru ca am tolerat incasarea unor drepturi banesti necuvenite ale unei alte profesoare. Si aceasta acuzatie era falsa. De fapt, totul a fost demontat punct cu punct si s-a stabilit nevinovatia mea”, a mai adaugat ea.
Cojocaru se tine departe de scandal
Inspectorul scolar general de la acea vreme, Radu Ababei, afirma ca Elena Vrabie a fost destituita din functia de director adjunct in urma unei anchete realizate de o comisie care a analizat activitatea profesoarei. „Eliberarea sa din functie am luat-o pe baza unui dosar si a unor probe relevante si impreuna cu membrii Consiliului de Administratie. Nu am luat-o eu de capul meu”, a declarat Ababei. Fostul director al Colegiului Economic, Ovidiu Cojocaru, refuza sa fie implicat in scandal. „Ce am eu cu toata povestea asta? Nu eram eu inspector scolar. Nu eu am destituit-o! Ce vina am eu? Nu vreau sa fiu amestecat in toata treaba asta”, a spus Cojocaru. In acelasi timp, Adrian Fuioaga, actualul inspector scolar general, recunoaste ca profesoarei Vrabie i s-a schimbat calificativul din „Nesatisfacator” in „Foarte Bine”, dar afirma ca decizia apartine Consiliului de Administratie si a fost luata pe baza unei hotarâri date de instanta.
Dosar de 78 de pagini
Elena Vrabie a câstigat procesul cu ISJ Bacau dupa trei ani de judecata, timp in care profesoara a adunat probe cu care sa-si demonstreze nevinovatia. Printr-o decizie semnata de inspectorul scolar de la acea vreme, Radu Ababei, si pe baza unui dosar intocmit de fostul director Ovidiu Cojocaru, aceasta a fost demisa din functia de director adjunct al Colegiului Economic „Ion Ghica” din Bacau. Dosarul cu care Elena Vrabie si-a demonstrat nevinovatia are 78 de pagini si in urma deciziei luate de instanta Tribunalului Bacau, ISJ a fost obligat sa o despagubeasca cu suma de 16.800 de lei. (Olimpia FILIP)