O declaratie cu bataie lunga a fost facuta ieri de Mihai Tanasescu, reprezentantul României la Fondul Monetar International. „Anul viitor se anunta si mai dur decât anul acesta. Noul guvern va trebui sa recurga la ajustari si mai puternice decât cele din 2009, deficitul structural va trebui ajustat cu aproape 2,5% din produsul intern brut (PIB). Ceea ce înseamnă circa trei miliarde de euro. Ajustarea bugetara din 2010 va fi mult mai puternica decât cea din acest an. E clar ca bugetul va trebui sa ţina cont de aceste ajustari si, nu în ultimul rând, de tintele care au fost convenite cu organismele internationale”, a declarat Tanasescu. Aceasta corectie de 2,5% din PIB este echivalenta cu o valoare de 8% din buget. Cu alte cuvinte, viitorul guvern va trebui sa-si restrânga dezechilibrul dintre venituri si încasari cu 8%”, a mai afirmat Tanasescu. Tanasescu a dat de inteles ca, la aceasta ora, România are doua prioritati: aprobarea unui buget pentru 2010, in cel mai scurt timp, si in care deficitul structural sa fie ajustat cu 2,5 procente si, nu in ultimul rând, validarea unui guvern legitim si stabil care sa gestioneze tara, in 2010, an mult mai greu decât 2009.
Cu jalba in protap dupa bani
Ieri a expirat termenul pâna la care Guvernul Boc II trebuia sa aprobe in sedinta de guvern bugetul pentru 2010, conditie impusa de organismele internationale pentru acordarea banilor. Chiar daca Boc II a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura, acelasi for legislativ, la propunerea majoritatii PSD-PC-PNL-UDMR-Minoritati a decis sa mandateze guvernul PDL sa prezinte in Parlament proiectul de buget pe 2010. Acest lucru nu s-a intâmplat deoarece, Boc&Co am fost mai mult interesati de campania electorala. In sedinta de miercuri, Cabinetul Boc nu a dorit sa dea unda vede bugetului, desi statul are nevoie de 5 miliarde de euro pentru a-si achita datoriile, iar bancile par sa fi ajuns la fundul sacului cu imprumuturile acordate Guvernului.. Termenul pâna la care FMI a asteptat bugetul aprobat atât de Guvern, cât si de Parlament a expirat ieri. In lipsa documentului, România nu va primi prea curând cea de-a treia transa din creditul extern. Actualul guvern interimar a decis sa nu stabileasca nici nivelul salariului minim pe economie pentru 2010. Viitorul Guvern va trebui sa negocieze cu partenerii sociali valoarea salariului minim, potrivit Ministerului de Finante. „Bugetul e facut intr-o anumita forma si se mai discuta pentru definitivare. Pentru a stabili pe ministere contează mult si de prioritatile viitorului guvern”, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul de Finante.
Tatonari pentru formarea unei majoritati
Liderul deputatilor social-democrati, Viorel Hrebenciuc, care a coordonat campania candidatului PSDAPC la prezidentiale, s-a aratat convins ca majoritatea stabilita, între cele doua tururi de scrutin, cu liberalii ramâne în vigoare. El spune însa ca, pâna la decizia Curtii Constitutionale privind solicitarea PSD de anulare a alegerilor, zarurile nu sunt aruncate în privinta unei formule de guvernare. „Sunt convins ca majoritatea cu PNL ramâne în vigoare”, a afirmat Viorel Hrebenciuc, adaugând ca nu se poate pronunta in mod clar în contextul actualelor conditii de pe scena politica. El a sustinut ca dovezile depuse de PSD la CCR sunt „incontestabile”. „Ne-am facut datoria, acum nu mai asteptam decât decizia Curtii Constitutionale”, a mentionat liderul deputatilor PSD. „De acum, depinde de judecata oamenilor de acolo”, a adaugat Hrebenciuc. Potrivit lui Viorel Hrebenciuc, PSD va avea o opinie referitoare la o viitoare formula de guvernare dupa decizia CCR. „Nu am auzit opinii de la PSD privind formarea unui nou Guvern. Dupa decizia Curtii Constitutionale o sa ne auziti si pe noi”, a mai spus deputatul PSD de Bacau, Viorel Hrebenciuc.. Forurile superioare de conducere a PNL au decis sa voteze impotriva unui „compromis” cu Traian Basescu. „Optiunea zdrobitor majoritara este aceea de a nu face niciun compromis cu Traian Basescu. Dintre toti presedintii de filiala care si-au exprimat punctele de vedere, maxim 5-6 au exprimat o pozitie in favoarea guvernarii. Sigur ca au mai fost si alte puncte de vedere”, spune Gabriel Berca, senator PNL de Bacau.
Constantin Draganuta, viperesedintele PDL Bacau a declarat ca, prima optiune pentru formarea unei majoritati ramâne PNL insa, cel putin pe plan local, in Consiul Local Bacau o eventuala alianta cu PNL nu va exista. F.CRETU