Nu sunt absurdă să-i cer acum ministrului Educaţiei Emil Boc să se ocupe de bacalaureatul 2010, deşi, oricât de „interimar” sau „en titre” este sau nu este, până la urmă, formal, dânsul este capul Educaţiei. Spun doar că nu e bine deloc, că e groasă, fiindcă bacul nu-i o joacă. Cred că pentru cei peste 230.000 de elevi din clasa a XII-a care vor susţine în 2010 bacalaureatul, cel mai important în acest moment nu este nici cine-i preşedinte, nici cine-i premier, nici măcar cine-i ministru, ci examenul.
Iar examenul de bacalaureat 2010 începe, fix, în 15 februarie 2010. Mai mult chiar, în această săptămână ar trebui să se desfăşoare înscrierea candidaţilor din seria curentă, cât şi din cea anterioară. Durerea este că, şi dacă elevii ar şti şi ar vrea să meargă la secretariatele liceelor să se înscrie, tot nu ar avea mari şanse de izbândă, deoarece, colac peste pupăză, în această săptămână nu prinzi nici picior de dascăl prin şcoli. Decizia Guvernului de a băga forţat cadrele didactice în 6 zile de concediu fără plată s-a ciocnit cu chirăiala sindicatelor care au solicitat ca aceste zile să se acorde taman când are loc perioada legală de înscriere la examen.
Secretarul de stat Oana Badea spune că nu-i nici o problemă, fiindcă diriginţii au întocmit tabelele şi i-au pus pe elevi să completeze fişa de înscriere, încă de săptămâna trecută şi în cea prezentă, se va realiza doar trecerea oficială în catastiful şcolii. Ceva îmi spune că lucrurile nu stau deloc astfel şi că, în cel mai bun caz, abia după 4 ianuarie, când începe şcoala, lucrurile se vor normaliza. Formal însă, cine nu se înscrie acum, poate pierde şansa de a participa la prima sesiune a examenului. În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii anilor anteriori, începând cu 2003, ei nu au decât această săptămână la dispoziţie pentru înscriere. Dar acum liceele sunt închise.Aberaţia putea fi lesne corectată printr-un simplu ordin de ministru de modificare a graficului. Nu l-a dat nimeni, fiindcă nimănui nu-i stă mintea la asta.Cel mai grav este însă că pentru probele care încep în februarie nu s-a pregătit absolut nimic. Nici subiecte adecvate acordării certificatelor de competenţe (lingvistice şi digitale – conform cadrului european), nici proceduri de desfăşurare a acestora, nici pregătirea profesorilor.În ritmul acesta, cu acelaşi interes arătat organizării lui, bacalaureatul 2010 stă pe un butoi de pulbere, care, riscă, înainte de a reforma învăţământul, să-l arunce în aer.