Virusul gripei de sezon ar putea să se răspândească mai mult în această iarnă, pe lângă cel al gripei noi, ceea ce ar putea complica evoluţia pandemiei. În multe ţări europene presiunea asupra sistemelor de sănătate din cauza pandemiei va fi maximă de Crăciun şi de Anul Nou, iar numărul de cazuri va creşte în următoarele săptămâni în ţări le din centrul şi estul Europei. Acestea sunt estimările pe care directorul Centrului European pentru Controlul BolilorTransmisibile (ECDC), Zsuzsanna Jakab, le-a dat despre evoluţia A/H1N1.
Numărul de decese se dublează la două săptămâni în Europa
Tulpina virusului pandemic este dominantă în toate ţările Uniunii Europene. „A/H1N1 apare în 99 la sută dintre cazurile testate. E posbil ca şi virusul gripei de sezon să apară mai târziu pe parcursul acestei ierni”, afirmă directorul ECDC. Experţii sunt de părere că, dacă cele două tipuri de gripă circulă în paralel, există un risc mai mare ca virusul gripei pandemice să îşi schimbe structura şi să devină mai agresiv. „Pandemia e o ameninţare pentru lo cuitorii UE. Milioane de europeni se îmbolnăvesc, spitalele sunt solicitate şi, din nefericire, sute de europeni au murit deja din cauza A/H1N1. La fiecare două săptămâni, numărul de decese se dublează”, a mai arătat şeful ECDC. Peste 1.200 de europeni au murit de la debutul pandemiei, la risc fiind în special cei cu boli cronice, gravidele şi copiii mici. În următoarele săptămâni, ţările din estul şi centrul UE vor fi la fel de afectate de virus precum cele din vest. „În general, valurile pandemice evoluează pe parcursul a 15 săptămâni, aşa că valul de cazuri va scădea în primele ţări afectate. Însă este important de spus că şi după ce vârful pandemiei trece într-o ţară vor fi mai multe spitalizări şi decese decât înainte”, mai spune şeful ECDC. Experţii spun că circulă o mulţime de informaţii false despre vaccinul contra A/H1N1 care induc oamenii în eroare. „Ţinând cont de riscurile semnificative pe care gripa le are, îi sfătuim pe toţi cetăţenii europeni cărora li se oferă vaccinul să se imunizeze. Îi asigurăm că vaccinurile sunt sigure şi eficiente”.
RAPORTĂRI OFICIALE: 18 decese în România, 1.227 în UE, 9.340 în lume
În România, numărul de cazuri noi de gripă înregistrate în acest weekend a depăşit 250, astfel încât la nivel naţional sunt oficial peste 4.600 de îmbolnăviri. Neoficial, din calculele epidemiologilor rezultă că peste 40.000 de români ar putea avea virusul. Conform Ministerului Sănătăţii, în ultimele 48 de ore nu au mai fost înregistrate decese din cauza gripei A/H1N1, numărul acestora rămânând 18. Un român de 35 de ani a murit însă la spitalul San Martino din Genova, după ce a fost diagnosticat cu gripă A/H1N1. Cauza decesului a fost insuficienţa cardiorespiratorie. Constantin Nicolae Cotosa lucra ca sudor şi fusese spitalizat la începutul lunii decembrie. La nivel mondial, conform Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, numărul de cazuri mortale de gripă nouă e de 9.340, iar în ţările UE de 1.227.