In judetul Bacau exista in acest moment 20 de societati comerciale care pot comercializa artificii de sabatori, autorizate de ITM si IJP. ITM elibereaza autorizatiii in ceea ce priveste conditiile de depozitare, iar IJP privind securitatatea. In 2008, au fost savârsite 17 infractiuni si au fost cercetate 19 persoane.
Potrivit datelor comunicate de comisarul Liviu Atanasiu, seful Serviciului Arme, Explozive si Substante Pirotehnice Bacau, in judet pot sa vânda astfel de produse doar 14 agenti economici, trei din Onesti, una din Moinesti, una din orasul Comanesti si una din comuna Brusturoasa. „Obiectele pirotehnice din clasa I pot fi comercializate de persoane autorizate tot timpul anului. In aceasta categorie se regasesc stelutele, lumânarile scânteietoare, jerbele cu scântei, minifacliile, inelele de foc, satelitii, vulcanii si artificiile cu confeti, care au maxim trei grame”, a spus Liviu Atanasiu, care a tinut sa adauge si faptul ca persoanele fizice interesate sa organizeze jocuri de artificii pot apela doar la societatile comerciale autorizate in folosirea produselor pirotenice din clasa II-IV, T1 si T2. Reamintim ca, potrivit legii, vânzarea petardelor si pocnitorilor de orice tip si a obiectelor pirotehnice din clasele III, IV, T1, T2 este interzisa care persoanele fizice, amenda fiind intre 3.000 si 6.000 lei. Articolele din clasa II se pot comercializa numai itre 27 si 31 decembrie si se pot folosi doar pe 31 decembrie si 1 ianuarie. In anii precedenti au fost situatii in care, in urma folosirii ilegale a produselor pe baza de amestecuri pirotehnice, s-au inregistrat incidente urmate de autoaccidentarea persoanelor care le-au folosit, cât si a celor aflate in raza de actiune. „Pentru prevenirea comercializarii ilegale a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice si minimalizarii incidentelor cu urmari grave, sarbatorile de iarna constituie un prilej in plus ca organele de politie, in colaborare cu politia comunitara si jandarmeria sa actioneze si sa dispuna masuri specifice”, spune comisarul Liviu Atanasiu. Poate prea putina lume cunoaste faptul ca detinerea, confectionarea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T1, T2, precum si a artificiilor din categoria „obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an. Este interzisa vânzarea obiectelor neinscriptionate in limba româna cu denumirea, clasa din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la folosirea lor. Fapta se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.
I.T.M. MI-E SILA CAND MA GANDESC CA SUNT PLATITI SI DIN BANII MEI, A FAMILIEI MELE,A TUTUROR -TRAIASCA SPAGA-ANGAJATORII AU MAI MULTE DE SPUS…..SI DE CE NU SI ANGAJATII DE LA ITM.