Mirosul alimentelor si aroma mâncarurilor ar putea deveni o noua arma în lupta cu kilogramele în plus, întrucât se pare ca acestea pot tine de foame. Potrivit cercetatorilor olandezi, exista o posibilitate reala de a dezvolta o noua generatie de alimente care, în timp ce sunt mestecate, provoaca senzatia de satietate numai prin eliberarea unor arome care potolesc foamea. Astfel de alimente ar putea fi eficiente în combaterea obezitatii, o tulburare de alimentatie care a devenit o adevarata epidemie globala, întrucât provoaca satietate excluzând pericolul de a mânca mai mult decât este necesar. Profesoara Rianne Ruijschop, angajata a organizatiei olandeze NIZO, a tinut sa precizeze ca ea si colegii ei încearca de mult timp sa creeze alimente care sa declanseze sau sa provoace senzatia de satietate si ca, până de curând, cercetarea s-a concentrat pe efectele pe care alimentele le produc în stomac, dupa ingerare. Noul experiment a scos la iveala faptul ca mirosul pe care alimentele le elibereaza în timp ce sunt mestecate contribuie semnificativ la obtinerea satietatii si poate convinge consumatorii sa se opreasca din mâncat. Raportul elaborat de oamenii de stiinta mentioneaza si câteva posibile aplicatii practice ale experimentului lor. Printre acestea se numara crearea în laborator a unor alimente care elibereaza arome în timp ce sunt mestecate sau dezvoltarea unor arome care au un efect mai puternic asupra declantarii senzatiei de saturatie. În prezent, eforturile sunt îndreptate spre obtinerea unor alimente cu arome care combat foamea, lucru care este foarte posibil, întrucât moleculele care alcatuiesc aroma unui aliment provoaca satietatea prin activarea zonelor cerebrale care semnalizeaza prezenta acestei senzatii. Cu siguranta ca „piticul atomic” Boc o va contacta pe profesoara din Olanda! E o cale interesanta de a scoate românii din crizaI