De la 1 ianuarie 2010, preturile la principalele produse si servicii vor creste vertiginos. Energia electrica, carnea si produsele din carne, produsele de panificatie, taxele si impozitele locale, tigarile si alcoolul, politele RCA sunt câteva produse pentru care vor plati, in medie, cu 20 de procente mai mult. Si,acesta, spun analistii economici, este doar inceputul.
Energie mai scumpa cu 4 procente
Pretul platit de firme si populatie pentru energia electrica va creste cu 3,5%-4%, de la 1 ianuarie 2010, fiind indexat cu inflatia, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu. „În lei, pretul la electricitate va creste cu 3,5%-4%, indexat cu inflatia, iar acest procent se va regasi pe facturi de la 1 ianuarie. De aceasta crestere aveau nevoie in special producatorii de energie. Noile preturi sunt sub costurile solicitate de operatori”, a spus Lificiu. Atât distribuitorii de gaze, cât si cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preturilor de la 1 ianuarie 2010. Pe de alta parte, ANRE a decis sa mentina neschimbat pretul gazelor naturale, desi E.On România a solicitat majorarea pretului gazelor cu 15 la suta si a pretului energiei electrice cu 12 la suta de la 1 ianuarie 2010.
RCA pentru banala Dacie sare la 420 lei
O treime din salariul mediu pe economie. Atât va costa, din ianuarie, asigurarea de raspundere civila auto. Tarifele politelor RCA vor fi mai mari cu pâna la 100 de lei decât anul acesta. Astfel, pentru un autoturism de 1.300 de centimetri cubi, asigurarea obligatorie va costa 420 de lei, adica aproape o treime din salariul mediu brut din septembrie. Un motor mai mare inseamna, un pret pe masura. La mai mult de 2.000 de centimetri cubi, asigurarea costa peste 1.000 de lei pe an. Exista si societati de asigurare unde scumpirile ajung si la 300 de lei. Platim mai mult pentru ca, in 2010, va creste limita de despagubire, de la 300.000 euro la 500.000 euro pentru pagube materiale, si de la 1,5 milioane de euro la 2,5 milioane de euro pentru vatamari corporale si decese. Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor promite ca soferii care s-au tinut departe de accidente rutiere vor beneficia de reduceri la plata RCA-ului. Aceste discounturi pornesc de la 10% fata de tariful standard si pot ajunge, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si pâna la 50%. De preturile reduse beneficiza insa doar soferii care nu au fost implicati in accidente in ultimii sapte ani. In schimb, daca ati fost implicat in doua accidente rutiere in 2009, atunci puteti plati un RCA de trei ori mai mare decât cel standard.
Carne mai scumpa din cauza accizelor
Patronatele din industria alimentara spun ca pretul carnii de pui va creste cu 20%. Carnea de vita si cea de oaie vor avea preturi cu pâna la 50% mai mari, iar pentru carnea de porc vom plati cu 25% mai mult. Producatorii din Industria Laptelui avertizeaza ca laptele si brânzeturile se vor scumpi cu 20-25%. Patronatele avertizeaza ca majorarea accizelor la carburanti si energie electrica vor genera efecte in lant. Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4 lei si 26 de bani, cu 14% mai mare fata de anul trecut. Benzina se va scumpi de la 1 ianuarie cu 20%, iar tigarile si bauturile alcoolice cu 34%.
Impozite si taxe locale mai mari cu 20 la suta
Prin Hotarârea de Guvern „Boc” nr. 956, care stabileste valorile impozabile, impozitele si taxele locale precum si amenzile aplicabile incepând cu anul fiscal 2010 s-a stabilit majorarea tuturor taxelor si impozitelor locale cu 20 de procente. Impozitul pe cladirile situate in municipiul Bacau, apartinând cotribuabililor persoane fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia cu valoarea impozabila corespunzatoare. De exemplu, pentru o cladire din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida sau BCA, valoarea impozabila va fi, de la 1 ianuarie 2010, de 806 lei/mp. In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita depaseste 150 de mp, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu câte cinci procente pentru fiecare 50 mp sau fractiune. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catre persoanele fizice, pâna la 31 martie se acorda o bonificatie de 10 procente.
In cazul unui teren amplasat in intravilan, inregistrat ca teren cu constructii, impozitul se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu o suma stabilita functie de zona in care se afla respectivul teren. Astfel, pentru un teren situat in zona „A” din Bacau, zona centrala, se inmulteste suprafata de teren cu 7.408 lei/ha si rezulta valoarea impozitului.
Si impozitul aferent unui mijloc de transport se va majora incepând cu 1 ianuarie 2010. Astfel, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de pâna la 1600 cmc, impozitul este de 8 lei/200 cmpc. , iar pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1601-2000 cmc nivelul propus de la 1 ianuarie va fi de 18 lei/200 cmc.
5 lei/luna de caciula la salubritate
In 2010, municipalitatea spera sa adune din taxa de salubritate 11.121.900 lei. Agentii economici vor trebui sa achite pentru fiecare salariat, in fiecare luna câte 10 lei iar persoanele fizice vor achita, tot lunar, câte 5 lei. Municipalitatea va cheltui cea mai mare parte din banii colectati din taxa de salubritate pe colectarea si transportul reziduurilor menajere si nemenajere ( aproximativ 642.000 lei) si pe plata chiriei containerelor, eurocontainerelor si europubelelor (aproximativ 162.000 lei). Ce mai ramâne din banii incasati se vor directiona spre reabilitarea termica a blocurilor. Florin CRETU