Cifrele sunt ÅŸocante: aproape un miliard de persoane din întreaga lume au presiunea arterială crescută ÅŸi peste jumătate de miliard vor găzdui acest ‘ucigaÅŸ latent’ până în 2025, conform unui amplu studiu, preluat de Associated Press.
Şi nu este vorba de o problemă specifică doar statelor occidentale, care se confruntă cu o rată a obezităţii din ce în ce mai mare. În unele părţi ale Africii, presiunea arterială crescută a devenit un lucru comun.
Aceste date se traduc prin milioane de morţi în întreaga lume, provocate de bolile de inimă. Cu toate acestea, hipertensiunea nu suscită atenţia care i se cuvine, dar care i se acordă din plin gripei aviare, de pildă, care până în prezent a ucis mai puţin de 200 de oameni.
‘Hipertensiunea a devenit un subiect perimat. Nu mai e la modă’, a declarat dr. Jan Ostergren, de la Spitalul Universitar Karolinska, din Suedia.
Cercetătorul este co-autor al unui studiu privind impactul global al presiunii arteriale crescute. Scopul studiului este acela de a convinge ţările lumii să-şi concentreze eforturile pentru a lupta împotriva acestei dereglări a organismului, aşa cum au făcut-o şi în trecut în cazul bolilor infecţioase.
Celălalt autor al studiului, dr. Sidney Smith, de la Universitatea din North Carolina, a precizat că hipertensiunea afectează nu numai inima, ci şi alte organe importante. Presiunea arterială crescută este principala cauză a atacurilor cerebrale şi a insuficienţei renale. Totodată, ea joacă un rol important în orbire şi demenţă. Rompres