Guvernul va majora subvenţia acordată pentru irigaţii de la 390 lei/ha la 700 lei/ha, acoperindu-se astfel 70% din costul total. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat marţi, după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, care a stabilit măsurile ce se impun pentru diminuarea efectelor secetei, că s-au luat decizii excepţionale de stimulare a agricultorilor pentru a folosi sistemele de irigaţii.
El a precizat că subvenţia pentru irigaţii va putea fi acordată nu numai asociaţiilor, ci şi agricultorilor individuali.
Tăriceanu a subliniat că nu se poate vorbi despre o lipsă de acţiune a instituţiilor abilitate, în condiţiile în care, prin sistemele existente, pot fi irigate 700.000 de ha, dar numai pentru 350.000 ha au fost făcute contracte de irigare. Din totalul suprafeţei contractate, solicitări propriu-zise de irigare nu s-au făcut decât pentru 35.000 ha, adică pentru 5% din suprafaţa totală irigabilă.
Potrivit primului-ministru, se va acorda un termen de graţie la decontarea facturilor de 60 de zile, iar energia electrică necesară pentru irigaţii va fi furnizată la cele mai avantajoase preţuri prin Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
O altă măsură decisă în cadrul reuniunii vizează prelungirea termenului pentru încheierea contractelor multianuale de irigaţii de la 31 ianuarie la 30 iunie.
Potrivit primului-ministru, consecinţele secetei sunt vizibile, în acest moment, numai în agricultură, dar ar putea apărea probleme şi în ceea ce priveşte rezervele de apă, energia electrică, alimentarea cu apă a consumatorilor casnici şi industriali.
„Pentru a preveni situaÅ£iile neplăcute care ar putea interveni în lunile următoare, i-am cerut ministrului Vosganian să analizeze ÅŸi să întrerupem exporturile de energie electrică de la Hidroelectrica. Mai mult decât atât, Ministerul Agriculturii, pe baza evaluărilor pe care le va face, va trebui să transmită Ministrului Mediului necesarul de consum de apă, în aÅŸa fel încât Ministrul Mediului să îşi facă calculele ÅŸi să vadă dacă va trebui să introducem, eventual, la vară, măsuri suplimentare de restricÅ£ie, prima dintre acestea fiind oprirea irigaÅ£iilor”, a declarat Tăriceanu.
Potrivit primului-ministru, în lacurile de acumulare rezervele variază între 71% ÅŸi 82%. „Deci, nu am putea spune că suntem într-o situaÅ£ie critică”, a adăugat el.
Åžeful Executivului a mai precizat că sistemele de irigaÅ£ii din România au fost concepute în anii ’60-’70, într-o perioadă în care costul energiei electrice nu conta ÅŸi când agricultura se făcea numai pe suprafeÅ£e mari.
„Astăzi, suntem într-o situaÅ£ie cu totul diferită – preÅ£ul energiei este cel de piaţă, iar suprafaÅ£a medie a unei ferme în România este de 2,4 ha”, a subliniat Tăriceanu.
„După 1990 sistemele de irigaÅ£ii au fost vandalizate, s-au furat conductele de aluminiu, cablurile electrice, până ÅŸi consolele metalice de la stâlpii electrici, din staÅ£iile de pompare s-a furat tot, inclusiv suporÅ£ii pe care se pun pompele”, a amintit premierul.
Deciziile luate de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă urmează să fie adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri. Rompres