Tara lui Boc al IV-lea
Sanatatea se lupta si anul acesta cu lipsa banilor, chiar daca bugetul alocat sectorului a fost majorat pe ultima suta de metri de la 3,9 la suta, la 5 la suta din PIB. In acest an va fi restructurata re?eaua de spitale, proces inceput in 2010 cu descentralizarea a 370 de unitati, 200 dintre acestea urmand sa fie inchise. In j udetul Bacau vor fi afectate trei spitale, cel din Comanesti, cel de Pediatrie din Bacau si Spialul de Pneumoftiziologie Bacau, cele doua din urma fiind transformate in sectii ale Spitalului Judetean.
In 2010, numarul de paturi a fost redus cu 9.200, procesul continuand si in 2011. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, doreste ca, pana in 2013, numarul paturilor de spital sa scada de la peste 135.000, cat erau in 2010, la putin peste 123.000, insemnand o medie de 5,72 paturi la mia de locuitori, un raport similar celui european. Ce aduce, concret, 2011? Deficit de 400.000 de lei, 200 de spitale care trebuie desfiintate si 30.000 de disponibilizati. In acest fel se prezinta situatia in 2011 iar judetul Bacau nu face nicio exceptie. Sindicalistii din sanatate si reprezentantii Ministerului de resort si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-au intilnit la Bucuresti. Printre participanti si liderul Sanitas Bacau, Aurel Cretu. „Vestile sunt sumbre pentru 2011. Deja exista un deficit la nivelul Casei de Asigurari. Daca luam in considerare faptul ca si incasarile sunt mai mici decit anul trecut, rezulta ca in 2011 intram cu un deficit de 400.000 de lei”, a spus Aurel Cretu. Iar guvernantii s-au gandit ca, din cele 435 de spitale din tara, 182 sa fie desfiintate si 30.000 de oameni sa fie disponibilizati. Bacaul n-a fostocolit de masura guvernamentala. Liderii de sindicat spun ca este o absurditate ceea ce vor guvernantii, in conditiile in care deja in sistemul sanitar lipsesc 26.000 de cadre.
MS anunta comasarea si reprofilarea spitalelor
„Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent, atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exterioare”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Dintre cele 182 de spitale, 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta. Comasarea celor 182 de unitati este rezultatul unei evaluari a Ministerului Sanatatii. Ministerul Sanatatii urma sa publice, pe site-ul propriu, in dezbatere publica, lista cu unitatile sanitare propuse spre comasare. S-au dat asigurari ca, in urma masurilor de organizare, nu va exista personal medical disponibilizat.
Si ce daca?
Federatia Nationala a Sindicatelor Tesa din Sanatate nu sia dat insa, acordul privind desfiintarea si comasarea a 182 de unitati sanitare. „Federatia Tesa nu are niciun fel de acord in aceasta privinta cu Ministerul Sanatatii. Federatia Tesa s-a opus si se opune in continuare acestui stil de reforma in care consultarea cu sindicatele este mimata, iar deciziile se iau brutal, fara a se face analize corecte”, precizeaza sindicalistii. Si ce daca s-au opus sindicalistii? Ministru Cseke Attila a publicat lista! Despre ce dezbatere publica o fi fost vorba? Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania nu este de acord cu restructurarea sistemului sanitar prin comasarea unor unitati sanitare si transformarea altora in camine-spital, contrazicand afirmatiile ministrului Sanatatii, Cseke Attila, conform carora masura a avut acordul sindicatelor. Sindicalistii sustin ca nu au participat la nicio discutie concreta pe aceasta tema, singurele negocieri cu Ministerul Sanatatii fiind cele pentru contractul colectiv de munca la nivel de ramura sanitara. Pe o pozitie similara se plaseaza si Federatia Nationala a Sindicatelor Tesa din Sanatate, care neaga faptul ca ministrul Sanatatii ar fi consultat sindicatele cu privire la desfiintarea si comasarea a 182 de unitati sanitare. Astfel, sindicatele Tesa il acuza pe Cseke de „dezinformare”.
Judetul Bacau, pe lista
In ciuda opozitiei sindicatelor, Ministerul Sanatatii a publicat lista cu spitalele care vor fi comasate sau transformate in unitati medico-sociale. Pe aceasta lista gasim si Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar”, din Comanesti, care va deveni azil de batrani, dar si spitalele de Pneumoftiziologie si Pediatrie Bacau, care vor deveni sectii externe ale Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.
Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii vor desfasura in perioada 1 aprilie 2011 – 31 decembrie 2013 programul “Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice”. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei. Vor fi infiintate 71 de camine, in care vor primi asistenta intre 2500 si 4800 de persoane. In unele din aceste unitati se vor organiza si centre de permanenta care sa asigure continuitatea asistentei medicale. Pana pe 30 martie, autoritatile locale au obligetia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani. MS a dat asigurari ca reorganizarea nu va duce si la disponibilizare de personal.
Primarul din Comanesti a vrut sa intre in greva foamei!
“Voi incerca sa fac demersuri la minister, sa merg in audienta la ministru. Mi-e teama ca au invins cei care vor de ani de zile sa desfiinteze spitalul din Comanesti. Am spus ca voi intra in greva foamei daca se inchide spitalul, dar nu o fac inca. Vreau sa mai lupt. Credeam ca argumentele pe care le-am prezentat sunt solide, dar se pare ca nu au fost luate in seama. Caut solutii. Fereasca Dumnezeu sa iasa lumea in strada. La cata nemultumire s-a adunat, mai desfiinteaza si spitalul!”, a declarat Viorel Miron, primarul orasului Comanesti. Numai ca, primarii care refuza sa reprofileze spitalele in camine de batrani sau centre de permanenta trebuie sa suporte cheltuielile privind asistenta medicala dupa 1 aprilie, intrucat casa de asigurari de sanatate va sista de la aceasta data finantarea unitatilor pe vechiul statut! “Nu-i poate obliga nimeni sa transforme spitalele in camin, este o optiune. Totusi, pana la 31 martie, autoritatile locale trebuie sa opteze”, a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat. Potrivit subsecretarului de stat, autoritatile locale au trei optiuni. Una dintre ele este sa transforme spitalul in camin de varstnici cu sprijinul autoritatilor, prin Ministerul Muncii, alta sa eficientizeze spitalul si acesta sa devina centru de permanenta cu sprijin de la Ministerul Sanatatii.
Ultima varianta ar fi ca unitatea sanitara sa ramana spital, dar dupa 1 aprilie nu va mai avea contract cu casa de asigurari de sanatate, astfel ca primaria va trebui sa se ocupe de finantarea serviciilor medicale.
25 camine de batrani in toata tara
Ministerul Sanbatatii spune ca in tara exista 25 de camine de batrani cu 1570 de paturi finantate de la bugetul de stat si de autoritatile locale. La acestea se adauga 51 de unitati pentru tratarea persoanelor cu afectiuni psiholocomotorii, si 53 de unitati finantate de ONG-uri. Cererea pentru un loc intr-un camin depaseste cu mult oferta. La Caminul pentru persoane varstnice din Bacau sunt permanent liste de asteptare, iar numarul asistatilor este mereu mai mare decat cel normat.
Insolventa farmaciilor
O situatie ingrijoratoare s-a aratat in piata in vara anului trecut, cand peste modificarea modului de compensare a medicamentelor a avut ca efect, in iulie si august, ca aproximativ 300.000 de pacienti nu si-au mai luat medicamentele, conform statisticilor. Daca situatia persista, parte dintre ei ar putea necesita tratamente suplimentare sau chiar spitalizare, punand presiune suplimentara pe bugetul sanatatii. Practic, o problema pe care autoritatile au creat-o ele insele. Mediul privat a fost marcat de noi investitii in clinici si spitale private, dar si de insolvente in randul farmaciilor si distribuitorilor. Mai mult, anul acesta, piata farmaceutica sta si sub semnul cresterii masive a exporturilor paralele, proces care, in 2010, a ajuns la circa 600 de miliarde de dolari, fata de 500 de miliarde in 2009. Sumele reprezinta valoarea medicamentelor vandute de companii in afara tarii, profitand de faptul ca pre?ul reglementat de minister pentru producatori este cel mai mic din Europa. In primele noua luni ale anului trecut, vanzarile de medicamente au ajuns la 7,30 miliarde lei (1,722 miliarde euro). „Referitor la ritmurile de crestere din ultimele cinci trimestre, se remarca o tendinta de recuperare, atat in unitati cat si in valoare, a terenului pierdut in 2009, ca urmare a masurilor administrative de limitare a preturilor si prelungirea termenelor de plata catre farmacii”, spun reprezentantii Cegedim.