Parlamentul European – cateva consideratii

Membri Parlamentului European nu au una dintre atributiile principale ale parlamentarilor nationali,respectiv initiativa de legiferare. Parlamentarii europeni avizeaza proiectele de acte normative supuse lor de catre Comisia Europeana sau de Consiliul European, intocmesc rapoarte, fac, cu alte cuvinte, ceea ce nu prea se face in cadrul national, respectiv dezbateri asupra unor subiecte de interes general.

Grupati politic, parlamentarii europeni sunt insa, in acelasi timp, reprezentantii popoarelor si statelor membre.

Decizia politica este importanta, pe probleme generale ( cum ar fi, de pilda, varsta de pensionare, concilierea vietii de familie cu cariera,taxele de inmatriculare pentru autoturisme,respecatarea principiilor dezvoltarii durabile,masuri anti-incalzire globala etc.) parlamentarii din grupul socialist voteaza impreuna, dar specificul si interesul national sunt importante.

Am asistat,de pilda, la dezbateri mari in mass-media cu privire la cota de peÅŸte pe care o pot pescui cetatenii unui stat membru: directivele europene impun pescuirea unei anumite cantitati de peste, ajuns la maturitate, intr-o anumita perioada a anului. Ceea ce nu corespunde standardelor (pescuirea femelelor intr-o anumita perioada sau a pestilor sub o anume dimensiune) se confisca, iar pescarii indisciplinati sunt sanctionati. Dar, acei pescari reclamau faptul ca pescuitul este unica lor sursa de venituri si daca ar respecta directiva, ar fi in imposibilitate sa se intretina.

Si in aceasta dezbatere au intervenit parlamentarii europeni din zona respectiva care au pledat pentru nuantarea regulilor. Parlamentarii polonezi sunt deja cunoscuti pentru desele «veto»-uri la decizii europene care contravin intereselor tarii lor.

Esentiala este cunoasterea perfecta a realitatilor tarii pe care o reprezinti,o permanenta legatura cu autoritatile nationale, prezenta sustinuta la lucrarile comisiilor parlamentare si in plen, crearea de relatii cu parlamentari din propriul grup politic dar si din alte grupuri, pentru a vota in cunostinta de cauza si in interesul tarii tale.

Problemele Romaniei trebuie sa fie prioritatea absoluta, iar tactica indicata este cea a negocierii argumentate, a flexibilitatii masurate, a non-compromisului care prejudiciaza Romania.

Minodora CLIVETI,
euro-observator PSD
in Parlamentul European

Adauga un comentariu

*