Legea privind societatile comerciale se va modifica

Ministerul Justitiei a facut public proiectul de modificare a Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Initiativa, care isi propune sa alinieze legislatia romaneasca cu cea europeana, aduce unele noutati in ce priveste modul de infiintare a societatilor ca si functionarea adunarilor generala a actionarilor.

Totusi, analistii economici ca si reprezentanti ai patronatelor considera ca proiectul de lege trebuie discutat suplimentar si imbunatatit.

In expunerea de motive care insoteste proiectul de modificare a Legii 31/1990 se arata ca schimbarile la lege sint necesare pentru implementarea Directivelor europene in privinta societatilor comerciale, ca si pentru introducerea in dreptul romanesc a principiilor Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) privind guvernarea corporativa a societatilor comerciale.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de proiectul de lege se refera la faptul ca societatile comerciale pe actiuni vor putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci cit prevede legislatia in acest moment.

Acest lucru este considerat pozitiv de catre analistul economic Cristian Badescu. „Este salutara reducerea numarului de actionari. Chiar daca acest lucru era cel mai adesea o simpla formalitate, schimbarea propusa de Ministerul Justitiei face ca lucrurile sa se simplifice”, a declarat Badescu pentru Hotnews.ro.

Pe de alta parte, proiectul introduce notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie (CA) sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarire a adunarii generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).

Conform aceluiasi proiect, CA al unei societati va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori ai societatii comerciale.

Proiectul mai prevede o serie de modificari referitoare la statutul administratorilor, printre care se numara si clarificarea situatiei directorilor executivi in raport cu membrii comitetului de directie. Astfel, CA al unei firme va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia.

Sunt introduse totodata notiuni noi pentru oamenii de afaceri, printre care obligatia administratorilor de a actiona „cu prudenta si diligenta” si de a manifesta „loialitate” fata de companie.

In plus, proiectul introduce notiunea de „membru independent al Consiliului de Administratie”, care nu are sau nu a avut legaturi cu societatea si/sau actionarii ei, cu recomandarea ca astfel de persoane sa fie alese din rindul administratorilor neexecutivi.

Una dintre prevederile cele mai importante se refera la convocarea Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA). Astfel, articolul 115 al legii prevede ca pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare sunt necesare:

– la prima convocare, prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar hotararile sa fie luate cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti;

– la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin a cincea parte din numarul total de drepturi de vot, iar hotararile sa fie luate cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot exprimate de detinute prezenti;

(2) Decizia de modificare a obiectului de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de restrangere sau eliminare a dreptului de preferinta a actionarilor, de schimbarea formei juridice, de fuziune, divizare sau dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin trei patrimi din drepturile de vot detinute de
actionarii prezenti, cu respectarea cerintelor de cvorum minim prevazute la alin.(1).

(3) In actul constitutiv se pot stipula cerinte de cvorum si majoritate mai mare.

Aceste prevederi sint apreciate deloc favorabil de catre Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR). „UNPR nu este de acord cu modificarile privind cvorumul la adunarile generale ale actionarilor si sustine ca toate hotararile vitale ale societatii trebuie luate in prezenta a peste 50% din actionariat.

Altfel, exista riscul de a scadea transparenta fata de masa actionarilor si creste posibilitatea de manevra in scopuri negative a unora dintre actionarii firmei. De asemenea, UNPR propune eliminarea prevederilor privind prelungirea termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile si inlocuirea ei cu sintagma ‘minim 15 zile'”, se arata intr-o declaratie facuta pentru Hotnews.ro.

Analistul Cristian Badescu apreciaza ca aceste modificari sint ca o „arma cu doua taisuri”.

Pe de o parte, convocarea mai usoara a AGA in cazul firmelor cu numerosi actionari (de genul SIF-urilor) va duce la scaderea costurilor pentru acestea insa, pe de alta parte, exista posibilitatea ca optiunea unui actionar minoritar, dar important (care detine spre exemplu 33% dintr-o firma) sa fie ignorata prin optiunea a doar 25% dintre actionari.

Proiectul face si o referire la scurtarea perioadei in care trebuie platite dividendele – de la opt la sase luni. Acest lucru este privit foarte critic de catre UNPR. „Corelata cu masura impozitarii cu 16% a dividendelor, scaderea perioadei in care acestea pot fi platite va duce la o dezechilibru major al societatilor si implicit al mediului de afaceri.

Ca urmare a impozitarii dividendelor cu 16%, Romania se afla in situatia paradoxala de a avea o fiscalitate mai mare decat in 2004.
Prin urmare, impunerea unor noi masuri legislative arbitrare, fara consultarea partenerilor de dialog social, poate duce la un nou esec al masurilor economice si administrative ale guvernarii Tariceanu”, considera reprezentantii UNPR.

Propunerile de modificare a Legii 31/1990 sunt disponibile pe site-ul Ministerului Justitiei (www.just.ro) si sint supuse dezbaterilor publice pentru 30 de zile. Dupa ce se va incheia aceasta etapa, proiectul va intra in Parlament.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*