Amenintarea gripei aviare mentine starea de alerta in randul autoritatilor bacauane. Si asta pentru ca virusul aviar a fost confirmat si in judetul Buzau. Chiar daca nu au fost confirmate cazuri de gripa aviara si in judetul nostru, suspiciunea ca oricand poate sa apara un astfel de caz exista.
Motiv pentru care 15 din cele 22 de targuri din judet au fost inchise iar primarii din comune, sanctionati.
Isteria gripei aviare a cuprins incet, dar sigur, aproape toate judetele tarii. Chiar daca existenta acestui virusului H5N1 a fost confirmata doar in cateva zone, atat oamenii cat si medicii veterinari sunt ingrijorati de extinderea lui.
„Este greu de inteles chiar si pentru noi anumite aspecte, a afirmat dr. Sorin Ivanciu, purtator de cuvant al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau.
In primul rand, conform tratatelor de specialitate, virusul gripei aviare nu apare la porumbel, iar la noi in tara a fost identificat un porumbel salbatec afectat de virusul H5N1.
Am fost pusi in situatia sa adoptam masuri drastice pentru a ne proteja, motiv pentru care asociatiile de proprietari au fost somate sa isi izoleze podurile, iar crescatorii de porumbei sa ii tina in spatii inchise si bine delimitate”.
Mai mult, au fost interzise organizarea zborurilor sau a expozitiilor de porumbei, precum si comercializarea lor in targuri si piete.
Zonele critice sunt mereu sub supraveghere
Cele zece lucii de apa existente in judetul Bacau sunt zonele cel mai atent supravegheate de catre medicii veterinari. si asta pentru ca aceste suprafete atrag pasarile migratoare si reprezinta mediile prielnice pentru aparitia unui focar de gripa aviara.
„Este foarte important ca lacurile sa fie mereu monitorizate pentru ca acest virus se transmite in principal de la pasarile salbatice, a completat Sorin Ivanciu.
Aproape zilnic sunt aduse cadavre de pasari insa testele rapide confirma sau infirma daca este vorba de virusul aviar.
Aceasta este o perioada climaterica in care este favorizata aparitia unor boli la pasari, cum ar fi pasteoreloza, microplasmoza respiratorie aviara sau pseudopesta aviara, care genereaza decesul lor”.
Suspiciunile sunt trimise de urgenta la Bucuresti
In paralel, la Directia de Sanatate Publica s-a introdus un sistem tip santinela pentru monitorizarea unor eventuale suspiciuni. Serviciul de Ambulanta este si el pregatit pentru transportul victimelor gripei aviare la Bucuresti, intrucat s-a decis la nivel national ca aceste cazuri sa fie transferate de urgenta la Institutul de Boli Infectioase din capitala.
„Tot personalul de la Salvare a fost dotat cu echipament special de protectie, cu materiale sanitare si medicamente de urgenta, a precizat dr. Marin Bustuc, director adjunct DSP Bacau. Orice caz suspicionat va fi trimis la Bucuresti, iar daca nu vom face fata transportului in asemenea situatie vom fi ajutati si de alte judete.
Suplimentarea personalului – una din masurile de siguranta
Pentru a reusi sa tina supravegheze intreg judetul, in cadrul DSVSA au mai fost introduse un numar de 11 posturi de medici veterinari si doua pentru inspectie. Acestea vor fi ocupate in decursul acestei luni.
„Este normal sa fim alertati, avand in vedere situatia care s-a inregistrat la nivel national, a mai afirmat Sorin Ivanciu. Din acest motiv am semnat mai multe contracte de colaborare cu Garda de Mediu, Inspectoratul de Politie si Directia de Sanatate Publica.
Acestea transmit zilnic situatia din comunele bacauane si colecteaza periodic probe de sange dela pasari pentru analize de laborator”.
Bacauanii care au o pasiune pentru porumbei domestici ar trebui sa evite contactul cu acestia, iar spatiile in care sunt crescuti trebuie sa fie inchise pentru a nu intra in contact cu porumbeii salbatici.
Populatia expusa virusului H5N1 a fost vaccinata
Pentru prevenirea declansarii unei epidemii de gripa aviara, si Directia de Sanatate Publica a luat din timp masurile necesare.
„In primul rand, am vaccinat toata populatia potential receptiva la o asemenea afectiune, respectiv pe cea aflata in apropierea luciilor de apa, a mai explicat directorul Bustuc.
Este vorba de populatia din zonele Galbeni, Garleni, Racaciuni, Sascut, Negri, Rosiori sau Letea Veche. S-au folosit peste 6.000 de doze de vaccin antigripal in aceste zone pentru imunizarea locuitorilor. In plus, in cazul declansarii unei epidemii, pentra ca ne putem astepta la orice, mai avem in stoc inca 800 de doze”.
Alina RATA
Roxana NEAGU