Cele13 sali de operatie din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau au devenit adevarate focare de infectie. Anul trecut numai in doua sali s-a reusit efectuarea de igienizari si modernizari, insa din cauza lipsei banilor lucrarile s-au sistat.
Din 1975 nu s-a mai realizat nici o reconditionare sau igienizare in salile si incaperile Blocului Operator al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Chiar si medicii, in special cei chirurgi, spun ca situatia este foarte grava, mai ales in conditiile in care acestia efectueaza zilnic cel putin 15 interventii chirurgicale. Nu este exclus ca in orice moment sa apara infectiile de interior (nosocomiale) din cauza florei microbiene care se poate dezvolta in peretii mucegaiti si gresia invechita. Pentru a corespunde cerintelor, in fiecare sala de operatie ar trebui investiti peste 50.000 de euro, bani care nu sunt deocamdata.
Operatii de mare risc printre mucegai si igrasie
Igrasie, mucegai, aer inchis, miros intepator. Pereti coscoviti, tavane innegrite, gresie sparta, faianta crapata, linoleum ingalbenit si imbacsit pe jos, tamplarie putreda. In aceste conditii opereaza medicii chirurgi din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. De-a lungul anilor, pe ici pe colo, s-a mai carpit cate ceva, s-a mai dat un var, s-a mai spoit un toc de geam, insa niciodata, de mai bine de 30 de ani, nu s-a facut o reparatie capitala. Doar in doua sali s-a reusit efectuarea unei modernizari complete, insa in celelalte imaginea este de cosmar. Nicidecum a unui bloc operator in care se efectueaza interventii chirurgicale de mare risc.
Lipsuri pe toate fronturile
Pe langa starea jalnica a incaperilor, medicii trebuie sa se descurce cum pot si cu aparatura invechita si ruginita. Lipsesc aparatele de anestezie, reanimare si ventilatie mecanica, instrumentarul de interventie, foarfecele, acele, bisturiele sunt corodate. Cel mai vechi aparat din sectie dateaza din 1972, insa si celelalte dispozitive sunt la fel de “imbatraniteâ€. Chiar daca aparatele au fost puse in functiune in urma cu cinci-zece ani, perioada de valabilitate a lor este de mult timp depasita. Si la Maternitate, in cele patru sali de operatii, exista opt aparate de anestezie pe inventar, dar dintre acestea sunt functionale doar trei.
„Noi avem nevoie urgenta de aparate medicale performante cu ajutorul carora sa putem diagnostica sarcinile cu probleme si trata afectiunile ginecologice in timp util, de mese de operatie si de cele pentru asistenta nasterii, ca sa nu mai vorbesc de un ecograf, intrucat cel pe care il avem este neperformant, vechi de aproape 10 ani, declara si dr. Vladimir Corneleac, seful sectiei Obstetrica Ginecologie I. In lipsa instrumentarului adecvat ecograful este folosit permanent, in unele cazuri chiar de 15 ori pe zi, si oricand poate ceda”.
„Nu sunt bani” – spune directorul spitalului
“Nu avem bani pentru a continua investitiile in salile de operatie si nici pentru a achiztiona aparatura, spune dr. Leonard Rosu, directiorul SJU Bacau. Am primit de la Consiliul Judetean 30 de miliarde de lei, insa banii vor fi investiti in alte directii, mai prioritare. Sistemul sanitar este in acest moment subfinantat, primeste aceeasi bani ca si anul trecut in conditiile in care costurile au crescut foarte mult. Asa ca, oricat de grava e situatia in acest moment in salile de operatie, suntem nevoiti sa lasam lucrarile in stand-byâ€.
Roxana NEAGU
Bine ca sint bani ca sa se puna termopane prin tot spitalul…