Raportul dezastrului din termoficarea onesteana

In cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local Onesti de luni, 3 aprilie, convocata la cererea unei treimi din numarul consilierilor, a fost dezbatut Raportul privind situatia termoficarii onestene si s-au cautat solutii pentru iesirea din impas.

Intocmit de specialistii de la SC Termon SRL, producatorul de energie termica aflat in subordinea Consiliului Local, raportul a fost prezentat consilierilor de catre Marcel Iordache, administratorul unic al societatii. Primul lucru alarmant evidentiat de raport a fost “rezultatul financiar catastrofal” al societatii: in 3 ani si jumatate de la infiintare,

Termon a inregistrat pierderi de aproape 300 miliarde de lei vechi si are de restituit credite de aproximativ 20 milioane de dolari. “E pentru prima data cand ni se arata concret ce inseamna Termon si la ce dezastru financiar s-a ajuns din cauza unor grave erori ale fostei administratii, care au condus la datorii de aproape 1.000 de miliarde de lei”, a aratat consilierul Stefan Martin. Cifra este enorma, daca este raportata la venitul propriu al intregului municipiu, de aproximativ 250 miliarde de lei intr-un an intreg. Practic, termoficarea risca sa aduca in faliment nu numai societatea Termon, ci si intreg municipiul.

Strategie gresita a fostei administratii

Raportul intocmit de Termon arata si cauzele care au condus la dezastrul din termoficarea onesteana. In primul rand, a fost gresita strategia aleasa de municipalitate, de construire a 14 centrale de cartier si functionarea acestora in paralel cu CET Borzesti. Acest sistem “a insemnat o eroare cu grave consecinte in plan financiar, punand sub semnul intrebarii chiar viitorul societatii”, se arata in raport.

Pe fondul debransarilor masive ale populatiei si pierderii consumatorilor industriali, s-au inregistrat consumuri si cheltuieli imense in doua sisteme diferite. Iar mai mult din jumatate din caldura produsa la CET Borzesti s-a aruncat direct in atmosfera, pentru ca nu mai avea cine sa o consume, iar de produs tot trebuia produsa, intrucat cazanele energetice nu puteau functiona sub anumiti parametri de siguranta.

“Veniturile care se obtin astazi din vanzarea energiei electrice si termice nu mai acopera nici macar cheltuielile cu comustibilul – se mai arata in raport. Situatia este insa si mai grava pentru anul 2006. La nivelul lunii ianuarie 2006 pierderile au depasit 3,4 milioane RON (34 miliarde de lei vechi)”. Ca urmare, de la 1 aprilie s-a luat masura opririi totale a CET Borzesti, iar 30 % dintre onesteni nu vor mai avea apa calda pana la iarna.

Estimari si previziuni eronate

La rezultatele catastrofale din termoficare au mai contribuit si cresterile de preturi, in special la gazul metan, precum si studiile si prognozele eronate, care au existat la momentul infiintarii Termon si care au stat la baza deciziei de a construi centrale de cartier.

“Studiul de fezabilitate intocmit de SC Ceamis Proiect SRL este o caricatura de lucrare, din care lipseste exact partea care ar fi trebuit sa fundamenteze decizia de a angaja o investitie de dimensiunea celei dorite a fi realizate la Onesti – se mai precizeaza in raportul intocmit de Termon. Investitia totala ar fi trebuit sa ajunga la 5,8 milioane de dolari, dar pana acum s-au cheltuit 18 milioane de dolari si s-a realizat abia 63 % din proiect. La final, investitia specifica va fi de 4 ori mai mare decat cea estimata initial”.

Despre aceste pericole a avertizat un alt studiu, intocmit de ATHEnerg Bucuresti, insa documentul respectiv nu a fost luat in consideratie. “Impartirea orasului in 22 de zone arondate catei unei centrale termice de cvartal inseamna doar impartirea unei probleme mai mari in 22 de probleme mai mici”, arata raportul Termon.

Primarul Emil Lemnaru a recunoscut ca s-au facut si studii necorespunzatoare sau incomplete, dar apreciaza ca pierderile au fost diminuate, nu marite. “Cand am preluat CET Borzesti de la Termoelectrica, pierderile erau de 168 de miliarde, iar Termon a inregistrat in 2005 pierderi de doar 156 miliarde, in conditiile in care pretul gazului metan este aproape dublu”, a precizat primarul.

Trei solutii imperfecte

Pentru iesirea din criza au fost identificate trei solutii: revenirea pe vechiul sistem de la CET Borzesti (si refacerea circuitului primar), construirea a inca 7 centrale de cartier si construirea unei noi centrale in cogenerare. Revenirea pe vechiul sistem ar costa 11-12 milioane de dolari, iar rentabilitatea ar fi asigurata numai daca s-ar gasi un consumator care sa cumpere cel putin 40 – 50 Gcal/h, pretul ajungand la 100-110 RON/Gcal.

Dezavantajul il reprezinta faptul ca Termoelectrica detine monopolul utilitatilor, care in prezent costa 2,5 miliarde de lei lunar. Cea mai buna solutie este construirea unei noi centrale in cogenerare, care ar costa 22-23 milioane de dolari si ar produce energia termica la pretul de 105 RON/Gcal, cu un profit de 4,5 milioane de dolari pe an, la acoperirea necesarului maxim. Din pacate, o asemenea centrala nu poate fi construita pana la iarna, cand orasul va trebui incalzit. A treia solutie, construirea a inca 7 centrale de cartier, poate fi pusa in practica pana la iarna, valoarea investitiei fiind de 9-10 milioane de dolari.

Insa pierderile nu ar putea fi evitate decat la un pret estimat de 207 RON/Gcal, imposibil de suportat de populatie, caz in care s-ar pierde piata de desfacere. Insa aproape toti consilierii au optat pentru aceasta solutie, urmand ca in sedintele viitoare sa se aprobe contractarea unui credit pentru inceperea lucrarilor. Insa se vor face si studii comparative pentru celelalte variante, la un institut abilitat, iar solutia cea mai buna urmeaza sa fie pusa in practica in viitor. Toate cele 3 solutii implica si disponibilizarea a circa 200 de salariati de la Termon, soarta acestora urmand sa se decida in urmatoarele zile.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*