Mai bine de jumătate dintre elevii băcăuani de clasa a XII-a care s-au prezentat la proba de limba română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat nu au reuşit să obţină note de trecere pentru lucrările lor.
După centralizarea rezultatelor obţinute de viitorii absolvenţi de liceu la această disciplină, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au constatat că din cei 4277 de elevi care s-au prezentat la această testare preliminară, 2167 au obţinut note sub cinci.
În ceea ce îi priveşte pe cei 2073 de viitori absolvenţi care au reuşit să mai şi scrie câte ceva în foaia de examen, marea lor majoritatea au primit pentru lucrarea lor note cuprinse între 5.00 şi 5.99. Mai exact, în această situaţie s-au aflat 879 de elevi, 491 au fost notaţi cu note cuprinse între 6.00 şi 6.99 iar 384 au primit pentru lucrările lor între 7.00 şi 7.99.
Numărul celor care au reuşit să predea nişte lucrări ceva mai valoroase este extrem de redus. nici un elev care s-a prezentat la examen nu a reuşit să obţină nota zece şi doar doi la sută dintre ei au luat note cuprinse între 9,00 şi 9,99.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspectorul Neculai Gruia, însărcinat cu supravegherea modului în care se desfăşoară simularea examenului de Bacalaureat spune că această situaţie nu este, totuşi, una surprinzătoare.
„Nu putem face comparaÅ£ie cu rezultatele obÅ£inute în cursul anului trecut pentru că este pentru prima dată când viitorii absolvenÅ£i de liceu desfăşoară simularea examenului de Bacalaureat la trei materii diferite. Până acum testarea se făcea la o singură probă, la alegerea elevului. Dacă cei care se îndreptau către o anumită materie de studiu aveau o afinitate pentru acea disciplină ÅŸi notele pe care le obÅ£ineau la simulare erau ceva mai mari, acum condiÅ£iile au fost mult mai apropiate de cele în care se va desfăşura examenul din vară”, explică inspectorul Gruia.
La rândul său, inspectorul şcolar, general Radu Ababei, spune că nici anul trecut la Bacalaureat nu s-a obţinut decât o singură notă de zece.
„Rezultatele nu sunt, totuÅŸi, uniforme. ÃŽn unele licee promovabilitatea este mai mare de 80 la sută iar în altele abia dacă 20 la sută dintre elevi au reuÅŸit să obÅ£ină note de trecere. Sunt trei cauze posibile pentru care s-a obÅ£inut acest rezultat. ÃŽn primul rând putem vorbi de dificultatea subiectelor, dat fiind faptul că mulÅ£i dintre profesorii de limba română au susÅ£inut că subiectele au avut o dificultate peste medie. ÃŽn plus, nu trebuie să uităm că până la examenul din vară mai sunt câteva săptămâni bune iar elevii nu au reuÅŸit să recapituleze integral toată materia. Nici condiÅ£iile în care s-a desfăşurat această testare nu trebuie ignorate. Elevii au avut emoÅ£ii ca în faÅ£a unui concurs real, iar acest lucru s-ar putea să fi avut o influenţă covârÅŸitoare asupra elevilor”, a fost de părere inspectorul Ababei.