Vanzarea mieilor a inceput deja sa de-a batai de cap veterinarilor si administratorilor de piete. Medicii veterinarii verifica fiecare carcasa de miel adusa spre vanzare, iar comerciantii vor fi aspru sanctionati daca vor fi prinsi pe picior gresit.
Agitatia dinaintea sarbatorilor de Paste a inceput sa isi faca simtita prezenta. Pietele agroalimentare devin tot mai aglomerate iar negustorii profita din plin de aceasta perioada pentru a-si rotuji veniturile. Pe langa ingredientele pentru cozonaci si alte mancaruri traditionale, gospodinele au inceput sa caute carnea de miel. Atat piata Centrala cat si Piata Sud au fost amenajate spatii speciale pentru comercializarea carnii de miel. Medicii veterinari au inceput deja verificarile in targuri si piete.
„Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare care se inregistreaza de obicei in perioada sarbatorilor de Paste am fost nevoiti sa luam o serie de masuri, a precizat Sorin Ivanciu, reprezentant Directia Sanitar Veterinara si de Siguranta a Alimentelor (DSVSA). Proprietarii de miei ii pot sacrifica pana pe 24 aprilie, in locuri autorizate sanitar veterinar”.
Miel sau…caine?
Multi dintre clientii care doresc sa se aprovizioneze cu carne de miel ar trebui sa tina cont de cateva aspecte. Pentru a putea face diferenta intre carnea de miel si cea de caine primele aspecte de care ar trebui sa tinem cont sunt dintii si copitele. „Cumparatorii trebuie sa fie atenti la dentitia de sus a animalului, a completat Sorin Ivanciu.
In timp ce la caine partea superioara are dinti, la miel nu se observa dintii. Apoi copita este un alt semn dupa care ne dam seama daca este sau nu carne de miel. De asemenea, carnea de miel este rosie iar carnea de caine este de culoare rosu inchis. Insa principalul element dupa care ar trebui sa se uite cumparatorii este stampila de pe carcasa animalului”.
Mieii pot fi sacrificati si in piete
In urma unor solicitari facute de primari catre DSVSA mieii vor putea fi sacrificati si in pietele agroalimentare, in locuri special amenajate, si sub supraveghere sanitar veterinara. „Chiar daca mieii vor fi sacrificati in gosodariile proprii sau in piete, vor fi mai intai verificati de medicii veterinari, a precizat Ivanciu.
Taxa pentru verificarea mieilor este de 60.000 de lei pentru fiecare miel. Dupa ce sunt sacrificati mieii, carcasele sunt stampilate si, inainte de a ajunge pe taraba spre vanzare, medicii din piete vor efectua o contraexpertiza. Este ilegala vanzarea mieilor fara documentele sanitare care atesta starea de sanatate a animalului”. Carcasele care nu vor corespunde examenului medical vor fi confiscate.
Alina RATA