De muta vreme, singurii care calca pragul centrelor muzeale sunt elevii, care merg in grupuri organizate. Se pare ca restul bacauanilor au uitat de vizitele la muzeu, sau pur si simplu, nu percep aceasta idee ca pe o metoda de relaxare. Chiar daca biletul de intrare la un muzeu costa intre 12.000 si 22.000 de lei, ceea ce nu inseamna foarte mult, bacauanii evita vizitele in centrele de cultura.
„Nu mai vin bacauanii la muzeu cum veneau inainte, afirma Marius Istina, sef serviciu relatii publice la Complexul Muzeal «Iulian Antonescu » Bacau. Desi avem trei expozitii permanente in cadrul muzeului, vin doar grupruile de elevi organizate sau turistii straini. Si apoi…numarul vizitatorilor depinde foarte mult si de expozitiua care este in curs”.
Cele trei expozitii permanente sunt expozitia de arheologie, unde vizitatorii pot admira elemente de tezaur arheologic, expozitia de istorie si expozitia de etnografie si arta populara, unde pot fi admirate imagini si piese care ilustreaza aspecte ale vietii la tara cat si imagini si piese specifice pastoritului. Atunci cand vine vorba de vizite individuale, in muzeu pot fi observati doar turistii straini care sunt interesati de cultura romaneasca.
„Vizitatori mai avem atunci cand elevii sunt in vacante si prefera, in loc sa mearga la o terasa sau la un film, sa viziteze un muzeu, a completat Marius Istina. Nu pot spune ca sunt perioade profitabile pentru muzeu, sau mai putin profitabile, pentru ca nu stim niciodata cati clienti vom avea”.
In aceeasi situatie este si Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii „Ion Borcea” Bacau. „Nu pot spune ca vizitatorii dau buzna la muzeu, ar fi o realitate falsa, a declarat Delia Gusa, muzeograf. In aceasta perioada mai facem actiuni culturale in scoli si licee, insa nu stiu daca elevii pot fi considerati vizitatori. In general, vizitatorii sunt grupurile de tineri care vin organizati din scoli”.
Alina RATA