Aproximativ 500 de angajaţi ai Carom Oneşti au protestat luni, timp de o oră, în faţa Prefecturii din Bacău, oamenii fiind nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile din luna februarie şi nu au bani pentru Paşte, mulţi dintre ei susţinând că vor intra în greva foamei.
Muncitorii au sosit în faÅ£a Prefecturii Bacău în jurul orei 11:30, cu ÅŸase autocare, transmite Mediafax. Ei au huiduit, au fluierat ÅŸi au scandat lozinci precum „HoÅ£ii†şi „Vrem să muncim, nu să cerÅŸimâ€.
„O delegaÅ£ie va merge la prefectul judeÅ£ului să-i transmită cererile noastre. Avem speranÅ£a că în două luni societatea va fi vândută ÅŸi vrem să fie oprite disponibilizările în masă, pentru că oricine va lua societatea nu va putea funcÅ£iona fără cel puÅ£in 1100 de angajaÅ£iâ€, a declarat Vasilică Udrea, liderul sindicatului Carom. Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 12:30.
Consiliul Judeţean Bacău şi unele primării din judeţ vor primi 1,75 miliarde de lei vechi de la Guvern, pentru plata ajutoarelor financiare către angajaţii de la Carom Oneşti, potrivit unei hotărâri de miercurea trecută a Executivului. Ajutoarele urmează să fie date, pe bază de anchetă socială, celor care îndeplinesc condiţiile legale pentru a beneficia de acest sprijin, se precizează în hotărârea Guvernului.
Carom Oneşti a acumulat datorii de 10.000 de miliarde de lei vechi la stat şi se află în procedură de reorganizare judiciară astfel că, până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţei de judecată, angajaţii nu-şi pot primi salariile. În ultimele săptămâni, administratorul judiciar a încercat găsirea unui procesator care să menţină instalaţiile în funcţiune şi să le dea de lucru muncitorilor, dar fără succes.
Angajaţii nu şi-au mai primit salariile din februarie şi aşteaptă închiderea combinatului, mai ales că a fost anunţată disponibilizarea a circa 1000 de oameni, începând cu 18 mai. Câteva sute de angajaţi de la Carom Oneşti au protestat în stradă şi săptămâna trecută, ei blocând DN 12 A Adjud-Miercurea Ciuc, la intrarea în Oneşti.