Viata la tara: comuna Casin – trecut eroic, prezent incert

comuna casinComuna Casin este alcatuita din patru sate, Casin, Vlasca, Curita si Pochita. Ocupa o suprafata de 3.800 ha, din care 146 ha paduri. Are o populatie de 4.100 locuitori si 1200 gospodarii. In comuna functioneaza doua scoli, una la Casin si una la Curita. Sunt patru biserici, din care una din 1700 si este declarata monument istoric iar alta din 1710, care urmeaza a fi introdusa in acelasi circuit. Sunt doua Camine culturale si o biblioteca comunala, unde anual sunt aduse carti de peste 50 milioane lei.

In 1843, printr-un opis al domnitorului Mihail Sturdza, au aparut pe harta Moldovei, pentru Valea Casinului, doua comune, Casin si Manastirea Casin. Numele comunei Casin ar veni de la un oier stabilit pe Valea Casinului, Stan Casenu. La inceput au existat doar cateva case. Pe valea Casinului au trait si multi tigani, grupati unii langa o biserica pe care au construit-o, constituind satul „dezrobitii Manastirii Casin”, iar din 1929 aceasta a disparut, ei integrandsu-se perfect in cvomunitate.

O parte din ei s-a stabilit in prundul Casinului, la Gura Curitei, loc numit metaforic „Parisul Casinului”, refuzand si terenurile oferite la improprietarire, fiind fierari, potcovari si liptiori ai caselor de paianta din zona. In Razboiul pentru Independenta din Casin au luptat 23 de tineri, intorcandu-se acasa 21. Legenda povesteste ca in timpul primului Razboi Mondial, undeva in munte a trait un calugar, Hortopan, pe care un neamt a vrut sa-l impuste. Glontul a nimerit in magarul de care se folosea calugarul.

Pentru a se razbuna, Hortopan se strecura in fiecare seara in apropierea locului unde se aflau sentinele germane, prindea cate una, o sugruma, apoi o lua in spate si-o arunca intr-o prapastie. Calugarul ar fi sugrumat vreo sapte sentinele germane. In a opta noapte, un glonte l-a culcat si pe Hortopan. De atunci, aceasta prapastie ar fi capatat numele de „Prapastia lui Hortopan”.

Aceeasi problema, drumurile

Este un adevarat cosmar sa poti ajunge de la Onesti la Casin. Drumul Judetean 115 arata execrabil, spart, distrus de timp si neingrijit de nimeni.

„Cu toate acestea, drumul comunal L 127, pe o lungime de 14, 7 km, intre Casin si Curita, a fost modernizat printr-un proiect Sapard. Restul drumurilor au fost pietruite.

Daca se va reabilita si DJ 115, toata mixtura asfaltica rezultate din tasare va fi imprastiata pe drumurile comunale inlocuind balastrul”, spune primarul comunei Casin, Ioan Gosav. In fiecare an, de la bugetul local se cheltuie cate un miliard de lei pentru drumuri, in conditiile in care comuna este destul de mica si saraca iar banii se aduna cu greu.

Gaze naturale la Casin

Inceputa in 1999, alimentarea cu gaze a stagnat pentru ca nu ajungeau bani pentru a fi terminata. „Anul acesta speram sa finisam lucrarea. Am procurat SRM-ul si mai avem doi kilometri de conducta si terminam. Investitia a depasit 11 miliarde lei si de ea beneficiaza numai cei din Casin, aproximativ 700 gospodarii”, declara Ioan Gosav.

Apa neplatita

In comuna Casin, alimentarea cu apa n-ar fi o problema, pentru ca instalatia exista. „Ne-am chinuit sa realizam acest proiect, infiintand o statie la Cuciur. Am reusit sa aducem apa fara a cheltui vreun ban.

Pe vremuri, la Casin a existst un baraj cu doua conducte. Odata cu aducerea apei de la Valea Uzului, barajul a fost desfiintat. Am luat conductele si am facut un fel de reconversie a apei cu acordul ONEDIL.

Oamenii s-au racordat, peste 250 case, dar au uitat sa plateasca!”, spune primarul comunei. In prima faza, datoriile catre ONEDIL s-au ridicat la aproape 60 milioane lei . „Am oprit apa si nu i-am dat drumul pana cand nu s-au achitat datoriile, insa, dupa sase luni, iar s-au adunat, de data aceasta ajungand la 80 milioane”, spune Ioan Gosav.

Pentru ca nu exista canalizare in comuna, s-a efectuat o analiza a apei si s-a stabilit ca 80 la suta din fantani au un coeficient negativ de incarcatura cu nitrati.

A fost afectata pana si panza freatica. „Alimentarea cu apa este o facilitate pe care locuitorii comunei n-au stiut s-o pretuiasca. Am intocmit acum un studiu de fezabilitate pentru canalizare”, ne-a declarat primarul comunei Casin.

Sanatate…bolnava!

In Casin exista un Dispensar medical dat in comodat celor doi medici de familie, exista si un cabinet stomatologic unde functioneaza alti doi medici.

„Din pacate, acestia sunt total inconstienti de rolul lor in societate. Nu respecta programul, nu vin la serviciu, nu sunt interesati sa-si doteze cabinetele. Medicii Stela Ionescu si Mihaila Dumitrache fac naveta iar cetatenii sunt total nemultumiti.

Am sesizat si Directia de Sanatate Publica si Casa de Asigurari Sociale sa se ia masuri. Exista baza materiala, distanta de oras este mica, dar actul de santate lasa de dorit”, spune Ioan Gosav.

Calitatea invatamantului, la un nivel acceptabil

„Avem conditii excelente pentru a desfasura un invatamant de calitate la Casin. Din pacate, nu sunt pe deplin satisfacut. Scoala „Nicolae Paslaru” este una moderna, dotata cu cabinete de informatica, de fizica, istorie, are 16 sali de clasa, beneficiaza de incalzire cu centrala termica, mobilier nou”, spune Ioan Gosav.

La testele nationale s-au inscris doar 15 elevi din totalul de 28 absolventi, unul singur fiind declarat respins. Procentul de promovabilitate este de 89, 67 la suta la Casin si 93, 10 la suta la Curita.

Zona turistica inca neexploatata

Valea Curitei este o zona suberba, cu un peisaj de poveste. Aici se afla un izvor de apa sarata care ar putea fi folosit in mod eficient. Cazematele ramase din timpul primului Razboi Mondial amintesc de trecutul eroic al comunei. In satul Curita locuiesc aproape 600 de oameni in 400 de gospodarii. Localitatea are perspective de a fi alimentata cu gaze, si beneficiaza de un drum asfaltat amenajat printr-un proiect Sapard.

Lucrarile la podul peste Casin au fost intrerupte

Podul care face legatura intre satele Casin si Pochita si care traverseaza raul Casin a fost afectat de inundatiile din 2005 cand a fost luat de ape. De atunci s-au cheltuit peste sase miliarde cu reabilitarea lui dar ar mai trebui inca pe atata pentru ca el sa fie terminat.

„Cand vom primi bani de la Guvern vom continua lucrarile, pentru ca nimeni nu mai presteaza munca fara sa fie platit. Am reusit sa regularizam cursul raului Casin pe o lungime de doi kilometri, cu ajutorul elor de la Ape, scotand din zona iunundabila peste 70 de gospodarii”, spune primarul comunei, Ioan Gosav.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*