Dezastrul din termoficarea onesteana, tinut secret ani la rand, incepe sa fie din ce in ce mai cunoscut, sub toate aspectele sale, catastrofale pentru municipalitate, in paralel cu aparitia efectelor, devastatoare si ele: Ministerul Finantelor Publice a declansat procedura de executare silita a SC Termon SRL, firma la care actionar unic este Consiliul Local Onesti.
Onestenii au inceput sa afle adevarul despre situatia producatorului local de energie termica, SC Termon SRL, abia dupa instalarea lui Marcel Iordache in functia de administrator unic, care a descoperit informatiile “sub pres“, acolo unde au fost pastrate de predecesorul sau, Constantin Paval.
Datele au fost prezentate prin intermediul mai multor rapoarte si bilanturi, ultimul document de acest gen fiind adresa cu numarul 18.426 din 18 septembrie 2006, inaintata Consiliului Local Onesti si semnata de administratorul unic al Termon, Marcel Iordache, si de directorul economic, Maria Popescu.
In document se precizeaza ca Termon a inregistrat, de la infiintare si pana la 30 iunie 2006, o pierdere de 42.110.184 RON (peste 421 miliarde de lei vechi), suma echivalenta cu veniturile anuale ale intregului municipiu. De asemenea, au fost contractate credite bancare in valoare de 18 milioane de dolari si 150 miliarde de lei vechi, imprumuturi care au inceput, de ceva timp, sa ajunga la scadenta.
Situatia s-a agravat in momentul in care s-a constatat ca Termon nu poate rambursa creditele. “Incepand din decembrie 2005, societatea a intrat in insolvabilitatea, nemaiputand onora la termen plata ratelor la credite, drept pentru care Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, a achitat ratele respective – se arata in documentul intocmit de conducerea Termon.
La data prezentei, MFP, prin ANAF, a trecut la executarea datoriilor, in conformitate cu OG 92/2003, pentru suma de 12.260.023 RON, din care rate de capital 11.222.717 RON si dobanzi si penalitati de intarziere 1.037.306 RONâ€.
Solutia gasita: infiintarea altei firme
Desi actionarul unic al Termon este Consiliul Local Onesti, actiunea de executare silita va viza doar bunurile societatii. O parte dintre acestea, respectiv retelele de conducte, sunt greu de executat, considera administratorul unic Marcel Iordache, intrucat costurile pentru dezgroparea si valorificarea acestora ar fi mult prea mari.
Insa Termon are si 14 centrale de cartier, dintre care 7 se afla in curs de executie. Pentru construirea celor din urma, Consiliul Local Onesti a facut un nou imprumut, la Banca }iriac, in valoare de 232 miliarde de lei vechi, pentru care a garantat cu toate veniturile la bugetul local.
Pentru a scoate aceste centrale de sub amenintarea executarii silite, s-au facut transferuri sucesive, bunurile trecand din patrimoniul public al municipiului, in patrimoniul privat al Termon, dupa care inapoi, in patrimoniul public.
O alta masura a fost si infiintarea unei noi societati, SC Termon CT SA, la care actionar unic este tot municipiul Onesti, reprezentat de Consiliul Local Onesti. Actul constitutiv al noii societati a fost aprobat la ultima sedinta a legislativului local, desi au existat si critici fata unele prevederi din statut, cum ar fi puterile discretionare acordate primarului, care, ca si in vechea societate, aproba organigrama, statul de functii, numarul de personal etc.
Faliment ca la carte
Totusi, esentiala ramane maniera in care municipalitatea incearca sa scape de urmaritori, solutia fiind practicata si de miliardarii de carton, care au apelat la strategia falimentarii intentionate a propriilor societati.
Un exemplu este firma Onedil SA Onesti, apartinand lui Ovidiu Budeanu, care a trecut prin divizari succesive, rezultand societatile Apa-canal, Servsal sau Onsal, dar si prin transferuri succesive de patrimoniu. Ulterior, firma mama, Onedil, a intrat in faliment, dar nu se mai poate recupera mai nimic de la aceasta; chiar Consiliul Local Onesti are de recuperat sume consistente de bani de la Onedil.
In paralel cu Termon CT SA, va continua sa functioneze si Termon SRL, pentru care consilierii locali au aprobat, la ultima sedinta, modificarea statutului si schimbarea sediului, rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli (pentru distributia pe orizontala si contorizarea individuala), precum si casarea si valorificarea unor active (conductele si instalatiile din fostele puncte termice).
Gheorghe LEU