Ministrul de Finanţe este în conflict deschis cu Fiscul. Cu Fiscul lui Bodu, un democrat care, spre deosebire de ministrul liberal, vrea falimentul rafinăriei RAFO. La mijloc este o afacere interesantă, o afacere de vre-o sută de milioane de dolari. Peste mai puţin de o lună rafinăriei îi va suna ceasul. E îngropată în datorii către stat, dar statul îi transmite mesaje contradictorii.
Sebastian Vlădescu, i-a asigurat deja pe cei de la Calder- A că statul încearcă să găsească o soluţie pentru conversia datoriilor în acţiuni, în timp ce, Sebastian Bodu încearcă exact contrariul. Deşi se ştie că petrolul de la Rafo a avut mereu culoare politică, de data asta lucrurile par mai încurcate decât pe vremea lui Iacubov.
Termenul de reorganizare al Rafo expiră în data de 13 decembrie. Principala condiţie care trebuia îndeplinită de conducerea companiei este conversia creanţelor bugetare în acţiuni. Astfel statul ar deveni din creditor, din nou acţionar al companiei.
Şi ar pierde cam tot ce s-a furat în aventura de şapte ani, de la preluarea rafinăriei de către Corneliu Iacubov. Peste 200 de milioane de dolari. Acesta este principalul motiv pentru care ANAF şi AVAS refuză permanent această conversie, iar sentimentul ruşilor care au preluat rafinăria de la Marian Iancu este că statul trage de timp.
La expirarea termenului există doar două posibilităţi: “Fie se constată că planul a eÅŸuat în cei doi ani de zile în care nu s-a făcut nimic, fie se va cere cu acordul creditorilor prelungirea cu încă un an a planului de reorganizareâ€, precizează George Pipera, avocat ANAF.
Sebastian Vlădescu spune că va cere Guvernului o soluţie definitivă pentru Rafo, astfel încât rafinăria să mai funcţioneze.
Din formulare se poate înţelege că Vlădescu ţine cu ruşii. În acelaşi timp ANAF-ul, subordonat lui Vlădescu se pregăteşte să declare falimentul. Managerul de la Rafo, Marin Anton, crede ca avocatul Gheorghe Pipera are interese personale pentru că, în calitate de lichidator, ar urma să primească zece procente din valoarea rafinăriei.
Iar rafinăria este estimată la 100 de milioane de euro. Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, tot un liberal apropiat lui Tăriceanu, se arată dispus, mai nou, să îşi dea acordul în privinţa tranzacţiei dintre Iancu şi Calder A.
Disponibilitatea lui Orăşanu coincide cu declaraţiile făcute de Sebastian Vlădescu. Pînă acum două săptămîni, preşedintele AVAS a refuzat să se întîlnească cu reprezentanţii Rafo Oneşti şi le-a interzis tuturor subordonaţilor săi să o facă.
Din noua conducere de la Rafo fac parte Teodor Batkov şi Iakov Goldovskiy. Cel din urmă, este fostul preşedinte al SIBUR, companie care făcea afaceri cu Gazprom. În trecut Goldovskky a făcut şase luni puşcărie în Rusia, imediat după ce partenerul său, care se afla la conducerea Gazprom, a fost demis pentru afaceri ilicite cu statul.
Antena 3