Un american a dezertat din armată în anii 1960, fugind în Coreea de Nord, unde la un moment dat a fost căsătorit cu o româncă, şi povesteşte, într-un documentar, cum şi-a găsit liniştea sufletească în cea mai izolată naţiune din lume, relatează The Times, în ediţia electronică de marţi.
James Dresnok a fost căsătorit cu o româncă în Coreea de Nord, iar acum se află la alt mariaj, cu o togoleză.
„Vă spun ceva ce nu am mai povestit nimănui”, spune James Dresnok în „Crossing the Line”, povestea uneia dintre foarte puÅ£inele persoane care au îmbrăţiÅŸat stilul de viaţă al celei mai izolate naÅ£iuni din lume. „Nu am regretat niciodată că am venit aici. Mă simt ca acasă”, declară bărbatul, în documentarul care a avut premiera la Festivalul internaÅ£ional din Pusan, Coreea de Sud.
Realizat de britanici, documentarul prezintă un american care a găsit linştea sufletească în Coreea de Nord. Totuşi documentarul sugerează că nu totul merge bine şi compară povestea sa cu cele ale unor veterani americani.
Dresnok, născut în 1941, a fost trimit la orfelinat după divorÅ£ul părinÅ£ilor săi, orfelinat despre care spune că „era iadul”. Recrutat la 17 ani, a trecut printr-o căsătorie eÅŸuată înainte de a fi trimis în post la graniÅ£a coreeană. Acolo, între patrulările periculoase, îşi cheltuia banii pe prostituate. Vizat de acÅ£iuni disciplinare după ce se dusese la una dintre „prietene”, contrar ordinelor, a fugit în Coreea de Nord trecând printr-un câmp minat, în 1962. „Nu îmi păsa dacă trăiesc sau mor”, povesteÅŸte el. Capturat împreună cu alÅ£i trei dezertori americani, a fost pus la muncă,
ocupându-se de confecÅ£ionarea materialelor de propagandă. „Ne mândream cu chestia aceasta”, povesteÅŸte Dresnok. La început, viaÅ£a sub comunism a fost grea pentru american. „Nu vroiam să rămân. Credeam că nu mă voi adapta”, a declarat el. ÃŽn 1966, el ÅŸi ceilalÅ£i tovarăşi dezertori au cerut azil la ambasada sovietică din Phenian. Cererea fiind respinsă, au fost vizaÅ£i de o intensă reeducare. „Am învăţat ideologia”, spune bărbatul. ÃŽn 1972, cei patru au primit cetăţenia. ÃŽn 1978 au obÅ£inut ÅŸi faima locală, jucând rolul unmor capitaliÅŸti malefici într-un serial despre spioni, numit „Eroi necunoscuÅ£i”. De asemenea, predau limba engleză.
Documentarul insistă asupra contrastului dintre Phenianul cenuÅŸiu ÅŸi rustica Virginia, unde Dresnok s-a născut. El este prezentat pescuind ÅŸi bând, ducându-se la croitor ÅŸi sărbătorind ziua de naÅŸtere a fiului său cel mai mic. Dresnok este căsătorit cu o togoleză, după ce la un moment dat a fost căsătorit cu o româncă. „Sunt mândru că am un fiu la facultate”, spune Dresnok. Fiul său cel mare, James, care vorbeÅŸte engleza cu accent rus, studiază la Facultatea de limbi străine. „ÃŽn America nu cred că mi-aÅŸ fi permis”, adaugă bărbatul.
„Guvernul va avea grijă de mine până când voi închide ochii”, conchide el.
NewsIn