Cancerul de col uterin ÅŸi prevenirea acestuia

Cancerul de col uterin (cervical) este astăzi o boală cărora medicii i-au depistat cauza. S-a stabilit că 15 dintre cele peste 100 de serotipuri de HPV (papilomavirusuri umane) pot conduce la cancer cervical (sunt oncogene) şi se ştie că serotipurile oncogene HPV 16 şi 18 sunt responsabile pentru mai mult de 70% dintre cancerele de col uterin, la nivel mondial.

Orice femeie este expusă riscului de infectare cu HPV oncogen, infecţie ce ar putea determina cancer de col uterin. HPV este un virus foarte frecvent întâlnit şi extrem de contagios, care se transmite uşor prin contact cutanat direct al pielii din regiunea ano-genitală, în cursul unor activităţi sexuale (nu neapărat contact sexual cu penetrare).

Prezervativele nu asigură protecţie 100% împotriva infecţiei cu papilomavirusuri. Se estimează că între 50 şi 80% dintre toate femeile active sexual vor dobândi o infecţie cu HPV pe durata vieţii lor. Aproape 50% dintre aceste infecţii sunt provocate de serotipuri HPV oncogene, deşi majoritatea acestor infecţii se pot vindeca spontan în trei ani.

Conf. dr. Radu Vlădăreanu, de la SecÅ£ia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias BucureÅŸi, a apreciat că „este esenÅ£ială cunoaÅŸterea bolii la nivelul pacientului, conÅŸtientizarea importanÅ£ei testelor de screening ÅŸi, în viitorul apropiat, existenÅ£a unui vaccin capabil să inducă un răspuns imun puternic ÅŸi de lungă durată, care să asigure protecÅ£ie împotriva infectării cu HPV tipurile 16 ÅŸi 18”.

El a arătat că prevenţia primară făcută corect şi începută cât mai repede, chiar înainte de debutul vieţii sexuale, va avea consecinţe benefice pe termen lung, va conduce la reducerea cazurilor de cancer de col uterin şi deces prin cancer de col uterin.

Vaccinarea, alături de screening-ul prin testul Papanicolau, poate reduce suplimentar riscul de cancer de col uterin, comparativ cu utilizarea exclusivă a screening-ului. În plus, programele educaţionale, atât pentru personalul medical, cât şi pentru femei sunt esenţiale pentru prevenirea acestei teribile maladii.

Personalul medical şi femeile trebuie să aibă la dispoziţie informaţii corecte şi consistente asupra riscului de infecţie cu HPV, cancerul de col uterin, programele de screening şi prevenţia prin vaccinare. Specialiştii susţin că asocierea dintre infecţia cu HPV oncogen şi cancerul de col uterin trebuie înţeleasă cât mai curând, la fel de bine cum se cunoaşte asocierea dintre fumat şi riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Adauga un comentariu

*