Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a susÅ£inut, joi, în faÅ£a instanÅ£ei CurÅ£ii de Apel BucureÅŸti, că relaÅ£ia dintre Marie Jeanne Ion ÅŸi Mahammad Munaf era profundă, chiar „intimă”.
La termenul de joi al procesului în care Curtea de Apel Bucureşti judecă acuzaţiile de terorism ce i se aduc lui Mohammad Munaf, nu s-a prezentat decât unul dintre cei trei jurnalişti românie răpiţi la Bagdad.
Marie Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci nu au putut veni să depună mărturie în faţa judecătorilor, dar s-au constituit părţi civile şi solicită fiecare daune morale de două milioane euro, pentru cele 55 de zile cât au fost ţinuţi ostatici.
Ohanesian, nelipsit la toate termenele din procesele lui Omar şi Munaf, şi-a început depoziţia făcând iar trimiteri la existenţa unro alte nume în spatele celor care au executat ordinul răpirii.
„După întoarcerea din Irak, apreciez că Omar ÅŸi Munaf au fost doar executanÅ£ii acestei opreaÅ£iuni, dar ei reprezintă eÅŸalonul doi sau trei”, a declarat Ovidiu Ohanesian, fără a mai face referiri la cei care ar fi ordonat misiunea de răpire.
„Munaf este cheia acestei răpiri ÅŸi apreciez că el trebuia să se afle în sala de jduecată, ÅŸi nu la mii de kilometri distanţă, unde nu se poate verifica modul în care dă declaraÅ£iile”, a spus Ohanesian.
Jurnalistul a vorbit iar despre relaÅ£ia specială ce ar fi existat între Mohammad Munaf ÅŸi Jeanne Marie Ion. Ohanesian a relatat un episod de dinaintea plecării la Bagdad, când ghidul lor i-ar fi înmânat jurnalistei un teanc de bani. Mai apoi, „pe parcursul răpirii, respectiv detenÅ£iei, Munaf a protejat-o pe Marie Jeanne, declarând-o soÅ£ia sa ascunsă”, a mai povestit Ohanesian.
„Mai târziu, a completat jurnalistul, am constatat că relaÅ£ia lor era mult mai profundă, chiar intimă”. La solicitarea avocatului ziaristei, Ovidiu Ohanesian a explicat că nu era vorba „de relaÅ£ii intime, ci de o relaÅ£ie intimă”, adică de o afecÅ£iune specială. La un moment dat, în jurul PaÅŸtelui, ÅŸi-a amintit victima răpirii, cei doi s-au certat ÅŸi nu ÅŸi-au mai vorbit deloc.
Ohanesian a mai vorbit ÅŸi despre relaÅ£ia pe care Munaf a pretins, în timpul detenÅ£iei, că o avea cu un senator PSD de Buzău (Vasile Ion, tatăl lui Marie Jeanne Ion – n.n.), alături de care ar fi participat la mai multe partide de vânătoare.
Reamintim că Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare, de către o instanţă a Tribunalului Penal din Bagdad. Avocaţii săi au atacat sentinţa.
Omar Hayssam şi Mohammad Munaf (în lipsă) au fost trimişi în judecată, în 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism prevăzute în Legea 535/2004. Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare teroristă din Bagdad răpirea jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ovidiu Ohanesian.
În martie 2005, cei trei jurnalişti au plecat în Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administraţie irakiană.
Deplasarea a fost finanţată de controversatul om de afaceri sirian şi de prietenul acestuia, irakianul Mohammad Munaf. Criza ostaticilor din Irak a luat sfârşit pe 22 mai 2005, când cei trei jurnalişti au ajuns în ţară.
NewsIn