Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat din nou, miercuri, într-o conferinţă de presă, ca o victimă a unui dosar politic, într-un discurs axat pe chestiuni ca starea justiÅ£iei sau ÅŸtirile pe surse din presă, dar fără elemente concrete în afara acuzaÅ£iilor aduse DNA, care „inventează poveÅŸti”.
Fostul prim-ministru a anunţat că intenţionează să sesizeze forurile de justiţie europene.
Discursul lui Năstase nu a avut în vedere infirmarea, confirmarea sau explicarea acuzaÅ£iilor din rechizitoriul întocmit de DNA care vorbeÅŸte între altele de luare de mită ÅŸi de cheltuirea în afara ţării a unor sume de sute de mii de dolari cash. Tema unică a discursului lui Adrian Năstase a fost prezentarea sa în postura de caz emblematic pentru starea justiÅ£iei la doi ani după ce el a pierdut puterea. El a spus că, în calitatea de premier, a promovat primul pachet legislativ anticorupÅ£ie ÅŸi a înfiinÅ£at PNA, ca argumente ale hotărârii sale de a lupta împotriva corupÅ£iei. El a reclamat „abuzuri ale instituÅ£iilor statului ÅŸi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, dar în locul exemplelor concrete s-a referit mai mult la campania mediatică, menită, în opinia lui, să îl desfiinÅ£eze ca politician. ÃŽn consecinţă, Năstase a promis că se va bate ÅŸi că va apela inclusiv la forurile de justiÅ£ie europene.
Atacul la adresa lui ar fi, de fapt, o „încălcare la adresa statului de drept”, a explicat Năstase. La capitolul abuzuri, el i-a acuzat pe procurori că ar fi inventat dosare ÅŸi fapte „fără conotaÅ£ie penală” ÅŸi că s-ar fi bazat doar pe acuze ale adversarilor politici. Năste i-a atacat, apoi, pe cei ce au depus mărturie împotriva sa. Prima tactică a social-democratului a fost bagatelizarea – „12.000 de pagini de declaraÅ£ii de la ÅŸoferi, motostivuitori, diverse persoane de diverse feluri”, din care procurorii ar fi selectat, „după bunul plac”, doar declaraÅ£iile incriminatorii, ajungând la un rechizitoriu de 700 de pagini, „făcut pentru public”, de „două ori cât în cazul Petromidia”, „ce combină afiÅŸe electorale cu tot felul de alte lucruri”.
A doua tehnică a fost de demascare a unor presupuse grupuri de interese din jurul lui Ioan Păun, principalul martor. Năstase a invocat prima declaraÅ£ie a lui Păun, care îl dezincrimina pe fostul premier ÅŸi care, potrivit rechizitoriului, era versiunea pe placul lui Năstase, care l-ar fi ameninÅ£at apoi pe Păun, după ce acesta a acceptat colaborarea cu procurorii anti-corupÅ£ie. Păun, „strâns cu uÅŸa”, ÅŸi-ar fi schimbat depoziÅ£ia ÅŸi pentru că a fost negociat schimbarea statutului din învinuit în martor ÅŸi din prietenie cu avocatul Octavian CreÅ£u. „CreÅ£u risca să piardă un prieten foarte bun pe piaÅ£a chineză”, a insinuat fostul premier.
El a negat că i-ar fi dat bani lui Păun sau că ar fi primit obiectele din China în valoare de 600.000 de dolari, deÅŸi Păun le-a recunoscut apoi în reÅŸedinÅ£ele lui Năstase. „Dovezile procurorilor sunt doar liste scrise de mână sau altfel de băiatul ăsta, Păun.” El a afirmat că în containerele din China ar fi venit doar materialele de construcÅ£ii ce apar în acte, nu „poveÅŸti pe care le lansează DNA, ca ideea piticilor de grădină, pămătufe ÅŸi tot felul de alte lucruri”. „Nu ÅŸtiu de unde a avut bani Păun”, a spus el, referindu-se la cei 118.000 de dolari rămaÅŸi necheltuiÅ£i ÅŸi predaÅ£i de Păun. Mai mult, Năstase a acuzat DNA că a depus aceÅŸti bani pe numele lui la o bancă pentru ca apoi să pună sechestru pe cont. Năstase a propus ÅŸi o interpretare proprie asupra afacerii China, aÅŸa cum rezultă din rechizitoriu: ” Eu ar fi trebuit să îmi dau mită mie însumi, potrivit rechizitoriului”, a spus el. „Sunt revoltat, nu înÅ£eleg de ce a adus aceste acuzaÅ£ii, de ce a făcut această mizerie. Este incredibil ÅŸi inadmisibil ce a făcutâ€,a spus fostul premier despre Ioan Păun, consulul român de la Hong Kong în perioada în care Dana ÅŸi Adrian Năstase au cheltuit în cash peste 700.000 de dolari pe chinezării pentru decorarea casei din Zambaccian, după cum reiese din rechizitoriu.
Pesedistul a arătat apoi că peste jumătate din prejudiciul ce îi este imputat de procurori se referă la campania electorală. El a subliniat că nu are nicio legătură cu materiale promoÅ£ionale din dosarul Eurografica. Contractul ÅŸi comanda a fost făcut de PSD, spune chiar fostul preÅŸedinte al partidului din acea perioadă, dar au existat ÅŸi niÅŸte materiale suplimentare de care Năstase spune că nu ÅŸtie nimic. ” Ce legătură am eu cu această produse suplimentare? Nu eu am făcut contractul, nu eu am semnat, nu eu am primit produsele…”
Năstase a început prin a citi o radiografie proprie a sistemului judiciar, invocând în sprijunul său rapoartele Transparency sau percepÅ£ia populaÅ£iei. ÃŽn favoarea sa, fostul premier a mai invocat ÅŸi declaraÅ£iile lui Daniel Morar cum că dosarul Năstase este prioritar, o probă, în opinia pesedistului, că justiÅ£ia nu este independentă sau afirmaÅ£ii ale Monicăi Macovei cum că „procedura nu este importantă dacă vrem rezultate”. Pesedistul a făcut ÅŸi un inventar al ÅŸtirilor pe surse judiciare, o monitorizare în număr de ÅŸtiri, pe categorii de presă – scrisă, audio sau video -, în efortul de a demonstra presei că este, de fapt, manipulată. Totodată, el a acuzat faptul că avocaÅ£ii săi nu au putut vedea dosarul ÅŸi a evitat răspunsul la întrebări concrete, promiţând o nouă conferinţă de presă, împreună cu avocaÅ£ii, după ce aceÅŸtia vor vedea dosarul ÅŸi rechizitoriul. „DNA, Departamentul anti-Adrian Năstase, inventează poveÅŸti”, a fost concluzia pe care a prezentat-o insistent Năstase.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată, luni, cu rechizitoriul dosarului Zambaccian I, pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite care totalizează aproape 1,4 milioane euro. Soţia fostului premier, Dana Năstase, este acuzată de complicitate la luare de mită şi participaţie la falsuri în acte.
Presa de miercuri a relatat pe larg despre acuzaÅ£iile din rechizitoriu care arată că, în perioada 2002-2003, Dana ÅŸi Adrian Năstase au făcut mai multe vizite în China – oficiale sau particulare – de unde au cumpărat articole de decoraÅ£iuni interioare ÅŸi de amenajat locuinÅ£e în valoare de 700.000 de dolari, plătiÅ£i în cash. Potrivit rechizitoriului, Dana Năstase a fost de două ori în această perioadă însoÅ£ită la cumpărăturile din China de secretarul de stat Irina Jianu, cea pe care, tot rechizitoriul afirmă, o prezenta ca fiind un om de afaceri.
Articolele descrise în rechizitoriu sunt surprinzătoare, însă, în condiÅ£iile în care despre familia Năstase se vorbea ca fiind pasionată de „objects d’art”, între achiziÅ£iile din Å£ara care a dat porÅ£elanurile ming sau mobilierul de santal, Dana ÅŸi Adrian Năstase s-a oprit la pitici de grădină, aspirator de scame, lenjerii de pat, parchet colorat, pămătufuri pentru ÅŸters maÅŸina, sacoÅŸe de rafie, piscine ÅŸi multe altele. Tot de acolo ar proveni, mai pune rechizitoriul, o statuie ecvestră în mărime naturală, pe care Năstase premierul aflat în vizită oficială ar fi cumpărat-o ÅŸi i-ar fi cerut lui Păun să asigure transportarea ei în Å£ară. Adrian Năstase a fost grăbit în a explica faptele relatate în rechizitoriu, aÅŸa se face că ziariÅŸtii nu au mai apucat să afle dacă statuia a ajuns cu bine în Å£ară, dacă a fost expusă publicului ÅŸi cărui curent artistic îi aparÅ£ine.
NewsIn