Se pare că oamenii nu sunt singura specie de primate care foloseşte cântecul pentru a-şi exprima sentimentele. O specie de giboni care trăieşte în pădurile tropicale ale Thailandei apelează la cântec pentru a da alarma în cazul detectării unei primejdii, fiind pentru prima oară când un astfel de comportament a fost identificat în cazul altor primate decât homo sapiens, se precizează într-un studiu publicat în ultimul număr al revistei ştiinţifice lunare PLoS One, transmite Associated Press recepţionată joi de Rompres.
DeÅŸi alte specii de animale ”cântă” în cazul ritualurilor de împerechere sau pentru a avertiza asupra pericolelor, oamenii de ÅŸtiinţă au precizat că este pentru prima dată când un astfel de comportament social complex este descoperit la niÅŸte primate, altele decât oamenii. ‘Acest studiu constituie un bun indicator al faptului că ÅŸi alte primate în afară de oameni pot folosi combinaÅ£ii de sunete pentru a transmite informaÅ£ii între membrii aceleiaÅŸi specii”, a comentat Esther Clarke de la Universitatea St. Andrews (ScoÅ£ia), coautor al acestui studiu. ‘Acest mod de comunicare este un lucru comun în cazul oamenilor dar până în prezent nu a fost întâlnit la cele mai apropiate rude ale omului – maimuÅ£ele” a mai adăugat ea.
Esther Clarke alături de Klaus Zuberbuhler de la aceaÅŸi universitate ÅŸi de Ulrich Reichard de la Institutul Max Planck din Germania, ÅŸi-a petrecut perioada 2004 – 2005 în Parcul NaÅ£ional Khao Yai din Thailanda urmărind comportamentul grupurilor de giboni. Această specie de primate cu blană neagră pe corp ÅŸi deschisă la culoare în zona feÅ£ei duc o existenţă aproape exclusiv arboricolă ÅŸi apelează la o gamă variată de sunete pentru a avertiza asupra pericolelor ÅŸi pentru a-ÅŸi atrage parteneri pentru împerechere.
Pentru a testa metodele de reacÅ£ie la pericol ale acestor primate oamenii de ÅŸtiinţă au realizat o serie de experimente în care au folosit diferite modele de prădători naturali – leoparzi, pitoni ÅŸi păsări de pradă – ÅŸi au înregistrat semnalele de alarmă diferite lansate de giboni în funcÅ£ie de tipul ameninţării detectate. Astfel s-a observat că gibonii care au luat contact cu posibila ameninÅ£are au lansat o serie de semnale acustice specifice ce au fost apoi preluate ÅŸi repetate ÅŸi de ceilalÅ£i membri ai comunităţii. Sunetele folosite pentru a avertiza asupra prezenÅ£ei unui prădător sunt mai puternice ÅŸi aparent mai haotice decât cele folosite pentru chemarea partenerului sau pentru descurajarea rivalilor. ”Gibonii îşi pot rearanja cântecele pentru a exprima circumstanÅ£e diferite, asemănător cu felul în care noi aranjăm cuvintele într-o propoziÅ£ie”, a mai comentat Esther Clarke. ROMPRES