Congresul american, dominat acum de democraţi, a început, joi, o anchetă în urma acuzaţiilor că administraţia Bush cenzurează, modifică sau nuanţează rapoartele oamenilor de ştiinţă care primesc fonduri guvernamentale. Congresul primeşte astfel de plângeri de mai mulţi ani, inclusiv privind reducerea sistematică a fondurilor pentru cercetarea scimbărilor climatice, dar acestea au fost ignorate până acum.
Cercetătorii audiaÅ£i joi de o comisie a Camerei ReprezentanÅ£ilor au confirmat că li s-a impus să nu folosească în rapoartele lor termeni ca „încălzire globală†sau „schimbări climaticeâ€. Lucrările ÅŸtiinÅ£ifice trebuiau întâi să treacă de cenzura politică pentru a fi publicate, iar concluziile care nu se potriveau cu interesele administraÅ£iei nu aveau cum să ajungă la public.
Tot joi a fost dat publicităţii un studiu pe această temă, realizat de o asociaţie independentă a oamenilor de ştiinţă americani. Acesta s-a realizat prin chestionarea a 1.600 de cercetători angajaţi ai unor agenţii guvernamentale. Rezultatele studiului indică faptul că jumătate dintre cei chestionaţi au fost avertizaţi să nu folosească termeni precum „încălzire globală†în discursuri sau în lucrări.
43% dintre intervievaţi au declarat că lucrările le-au fost modificate, denaturându-se relevanţa unor date ştiinţifice, iar 38% au spus că ar cunoaşte cazuri concrete în care informaţii privind climatul au fost eliminate cu totul din anumite rapoarte sau de pe pagini de internet.
Într-un articol publicat vineri, cotidianul britanic The Guardian dezvăluie că o asociaţie care are legături strânse cu Casa Albă, dar şi cu cunoscutul grup petrolier Exxon Mobile, a încercat să mituiască mai mulţi oameni de ştiinţă pentru a discredita raportul asupra încălzirii globale prezentat astăzi de către o agenţie a ONU. Cercetătorii ar fi urmat să primească câte 10.000 de dolari plus alte beneficii dacă ar fi scris articole care să nege datele ştiinţifice prezentate în raportul IPCC.
Statele Unite, cea mai mare sursă de poluare la nivel mondial, refuză să semneze acordul de la Tokio privind reducerea emisiei de gaze care favorizează efectul de seră. Administraţia americană susţine că semnarea acestui acord ar dăuna economiei naţionale şi că măsurile anti-poluare luate pe cont propriu ar fi suficiente.