Hepatita A – boala „mainilor murdare”

Hepatita virala A este o boala infectioasa acuta, provocata de virusul hepatic A, care patrunde în organismul uman mai frecvent pe cale bucala, manifestandu-se clinic prin fenomene de intoxicatie generala, dereglari ale tractului digestiv si a altor sisteme, însotite sau nu de aparitia icterului.
Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii si purtatorii asimptomatici (mai frecvent copii). Transmiterea este digestiva – fecal-orala: prin contaminarea directa cu bolnavul (mai frecventa in colectivitati) sau prin contaminarea indirecta (alimente, apa contaminata – mai frecventa in epidemii).

Boala se poate transmite rar si prin sange sau contact sexual. Perioada de contagiozitate este de 2 saptamani inainte si o saptamana dupa debutul bolii. Practic, omul se infecteaza frecvent in copilarie cu acest virus, dar si ulterior de-a lungul anilor, incat 80-85% dintre persoanele cu varsta de peste 30 de ani au deja dezvoltati anticorpi fata de acest virus (imunitate specifica). Tipic, hepatita A evolueaza in trei stadii: pre-icteric, icteric, convalescenta.

Debutul poate fi pseudogripal, gastroenteric, cu febra, anorexie, astenie, apatie, disconfort digestiv (greata, varsaturi, pierderea apetitului). In stadiul urmator apare icterul – coloratia galbena a albului ochilor si tegumentelor, urini inchise la culoare si scaune decolorate. Durata icterului este de 2-4 saptamani. Convalescenta este marcata de o lunga perioada de astenie.

Hepatita virala A evolueaza in marea majoritate a cazurilor cu vindecare completa.

Nu se cronicizeaza. Complicatiile hepatice sau extra-hepatice apar mai ales la adulti. Vaccinarea antihepatica este singura metoda de tratament si preventie cu adevarat sigura, rapida si eficace, asigurand protectia pe termen lung impotriva hepatitei A.

Adauga un comentariu

*