Deputaţii, interesaţi de combaterea violenţei în sport

La Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a avut loc o dezbatere pe marginea unui program naţional promovat de FRF privind măsuri de educare a suporterilor şi copiilor în spiritul fair-play-ului.

Deputatul PRM Dumitru Dragomir şi-a prezentat şi proiectul de lege privind combaterea violenţei în sport, care se află în dezbatere la Senat, şi care conţine o prevedere ce stipulează existenţa pe stadioane a unor procurori care să dea pe loc mandate de reţinere pentru suporterii turbulenţi.
Directorul sportiv al FRF, Daniel Prodan, a precizat că FRF propune amenajarea pe stadioane a unor sectoare speciale destinate copiilor, astfel încât aceştia să fie separaţi de zona destinată galeriilor.

”Ideea este bună dar oare ce aud aceşti copii pe stadioane? Ce părinţi şi-ar mai trimite copiii pe stadioane după ce scandări se aud la noi?”, s-a întrebat Cristian Ţopescu.

Ţopescu a fost de părere că preşedinţii sau patronii de cluburi sunt de multe ori ”germeni de violenţă”, susţinând că FRF şi LPF ar trebui să-i excludă pe aceştia din viaţa sportivă.

El a spus că pentru identificarea huliganilor de pe stadioane, ar fi necesar amplasarea de camere de luat vederi.

Deputatul Nicolae Păun a arătat că proiectul de lege pentru combaterea violenţei în sport trebuie să conţină şi prevederi clare privind sancţionarea lozincilor şi scandărilor cu caracter rasial.

Deputatul Petru Andea a arătat că trebuie făcută o diferenţă între spectatori, suporteri şi huligani, considerând necesară şi rezolvarea problemei vânzării de bilete ”la negru”.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş s-a pronunţat pentru existenţa unor reglementări care să sancţioneze şi jucătorii şi antrenorii care se dedau la acte de violenţă, idee preluată de reprezentanţii galeriei echipei Rapid Bucureşti, care au susţinut că au existat cazuri în care conducătorii de cluburi s-au agresat verbal şi fizic.

Deputatul PC Pantelimon Manta a afirmat că de vină pentru violenţă ar fi chiar unele cluburi care şi-au creat nuclee dure de suporteri, cărora le-au oferit diverse avantaje şi facilităţi.

Social-democratul Anghel Stanciu a spus că există deja ordonanţa 11/2006 privind combaterea violenţei în sport, fiind de părere că reprezentanţi ai instituţiilor statului care au atribuţii în domeniu ar trebui să precizeze ce anume ”nu a mers” în aplicarea prevederilor ordonanţei.

Adauga un comentariu

*