Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele în vederea introducerii votului uninominal, că nu va renunţa la obiectivul de a organiza un referendum în legătură cu această chestiune dacă partidele nu adoptă o lege până la sfârşitul acestei sesiuni.
Åžeful statului a spus că are încredere că partidele doresc introducerea votului uninominal printr-o lege, dar că îşi rezervă dreptul de a continua procedurile de convocare a unui referendum pe acest subiect dacă partidele nu ajung la un numitor comun ÅŸi în timp util ca noul sistem de vot să fie aplicat de la alegerile următoare. „DeÅŸi creditez partidele cu toată încrederea că vor găsi soluÅ£ie de adaptare ÅŸi a formei de vot uninominal ÅŸi de a realiza legea în timp util, înainte de încheierea actualei sesiuni parlamentare, nu înseamnă că nu voi continua să-mi urmăresc obiectivul ÅŸi anume introducerea votului uninominal pentru alegerile următoare”, a declarat ÅŸeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că la sfârÅŸitul lunii martie, prima decadă a lunii aprilie va evolua dacă evoluÅ£iile din comisia de Cod Electoral permit ca legea să fie adoptată în timp ÅŸi că în funcÅ£ie de această evaluare, pe care o va face prin alte consultări cu partidele, va decide dacă este cazul să continue cu organizarea referendumului. „Dacă voi constata că lucrurile nu se desfăşoară într-un grafic care să dea certitudinea că legea va fi gata până la sfârÅŸitul sesiunii parlamentare, cu certitudine, voi declanÅŸa referendumul”, a susÅ£inut preÅŸedintele.
Preşedintele a mai precizat că dacă va declanşa referendumul o va face pentru a câştiga timp şi pentru a convinge Parlamentul să ţină cont de voinţa populară şi să introducă votul uninominal. Legislativul va trebui să ţină cont de referendum, care este conform Constituţiei, o formă de exprimare a suveranităţii poporului, a mai spus Traian Băsescu, reiterându-şi dorinţa ca acesta să nu afecteze data alegerilor la PE.
Băsescu a mai spus că dintre toate variantele care i-au fost prezentate, i s-a părut interesantă una, a unui partid, pe care nu a dorit să-l nominalizeze, care prevede la Senat alegerea exclusivă prin vot uninominal în două tururi, la Camera Deputaţilor, numărul de deputaţi egali cu ai senatorilor să fie aleşi în acelaşi mod, iar restul de mandate să fie consecinţa redistribuirii voturilor între partide. România îşi va păstra actualul sistem de reprezentare a minorităţilor în Parlament, a mai susţinut preşedintele.
Åžeful statului a explicat apoi de ce este important ca această lege să fie adoptată până la sfârÅŸitul actualei sesiuni, arătând că redimensionarea circumscripÅ£iilor electorale va fi un proces dificil. Vor exista mai multe circumscripÅ£ii în judeÅ£e pentru fiecare din cele două camere parlamentare, iar ele vor trebui să fie create în aÅŸa fel încât să fie egale ca pondere, a afirmat acesta. „Dacă nu vom avea la timp legea, există riscul ca obiectivul alegeri în 2008 cu vot uninominal să fie ratat”, a conchis ÅŸeful statului.
Conducerea Parlamentului a decis, luni, să trimită solicitarea preşedintelui Băsescu privind organizarea referendumului pentru votul uninominal comisiilor juridice, acestea trebuind să redacteze un proiect de hotărâre, deşi săptămâna trecută Parlamentul a dezbătut deja într-o şedinţă de plen comună chestiunile de fond.
Un vot a lipsit săptămâna trecută pentru ca Parlamentul să avizeze pozitiv consultarea preşedintelui privind organizarea unui referendum referitor la introducerea votului uninominal, neîntrunindu-se numărul necesar de voturi în favoarea consultării populare. Astfel în favoarea solicitării preşedintelui, Parlamentul a întrunit 233 de voturi pentru, din 234 necesare. Rezultatulul votului de joi al plenului Parlamentului asupra solicitării de organizare a referendumului pe tema votului uninominal a dat naştere la dispute de ordin constituţional, iar soluţia către care se îndreapta conducerea Legislativului era cea de reluare a discuţiilor şi votului, nicidecum de sesizare a comisiilor juridice. Reprezentanţi ai PD, dar şi ai PSD şi PNL au susţinut că există o divergenţă între textul constituţional care spune că votul în această chestiune trece la vot cu majoritatea deputaţilor prezenţi, în timp ce legea de organizare a referendumului susţine că avizul consultativ al Parlamentului trebuie să întrunească sprijinul a jumătate din numărul total al parlamentarilor. Deputatul PNL Titu Gheorghiof, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu dar şi senatorul PSD Şerban Nicolae au susţinut că legea referendumului este neconstituţională şi că tehnic, Parlamentul a dat un vot favorabil. Pentru a evita controversele, legate în special de faptul că voturile împotrivă au fost aproape egale cu cele pentru, câţiva din membrii Birourilor Permanete reunite au susţinut săptămâna trecută, că cel mai probabil, votul va fi reluat.
Decizia nu a fost însă menţinută, luni, conducerea Parlamentului preferând să trimită scrisoarea preşedintelui comisiilor juridice, întârziind astfel procedurile. Deşi Parlamentul are un rol consultativ în chestiunea demarării referendumului, preşedintele nu poate emite decretul de organizare al acestuia, fără poziţia Parlamentului, favorabilă sau contrară.
NewsIn