Ţăranul nu are voie să vândă ouă de raţă, de Paşte

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor ( ANSVSA) a anunţat, joi, că, de Paşte, este interzisă comercializarea ouălor de raţă în pieţele agroalimentare iar carnea de miel se poate comercializa doar dacă este marcată cu ştampilă de formă rotundă.

„Ouăle sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt marcate cu data ouatului ÅŸi dacă sunt însoÅ£ite de un certificat de sănătate publică veterinară. Nu vor fi admise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau cele de raţă”, se precizează în comunicatul emis, joi, de ANSVSA.

În ceea ce priveşte comercializarea cărnii de miel, ANSVSA menţionează că este obligatoriu certificatul de sănătate publică veterinară şi marca de sănătate. Aceasta are formă rotundă, pentru carnea destinată pieţei naţionale şi ovală, pentru carnea destinată exportului.

ÃŽn cazul ovinelor cu vârstă de peste un an, carnea se poate comercializa doar după „confiscarea craniului, măduvei spinării ÅŸi splinei”.

Sacrificarea mieilor în abator este obligatorie în cazul comercializării, iar pentru autoconsum proprietarul îşi poate sacrifica animalul în gospodărie. În acest caz, proprietarul trebuie să fie asistat de un medic veterinar, care să verifice dacă normele de igienă sunt respectate.

Dacă mielul este sacrificat într-un abator care corespunde normelor europene, este permis exportul. Dacă animalul se sacrifică într-o unitate aflată în perioadă de tranziţie, proprietarul poate comercializa carnea de miel doar în ţară. Există şi varianta ca abatorul să primească o autorizaţie sanitar-veterinară provizorie, valabilă pentru o perioadă de 5-10 zile. În această situaţie, carnea de miel se poate comercializa doar pe raza judeţului.

Proprietarul este obligat să respecte prevederile legale, iar în caz contrar riscă amenzi între 200 de lei şi 300 de lei.

NewsIn

Adauga un comentariu

*