O cincime dintre străinii care au primit dreptul să muncească în România de la începutul anului provin din state membre ale Uniunii Europene care au impus restricţii românilor pe pieţele lor interne, informează vineri Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă.
Potrivit datelor furnizate agenţiei NewsIn de către Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMDM), de la începutul anului un număr de 767 de străini au primit permis de muncă pentru a lucra legal în România, din care 140 de persoane provin din state membre ale UE care au impus restricţii pentru muncitorii români pe pieţele interne ale muncii. Totodată, OMFM a înregistrat şi 85 de cetăţeni din state UE care sunt exceptate de la obţinerea permiselor de muncă, dar care au obligaţia să se înscrie la oficiu.
Legislaţia românească în vigoare prevede că cetăţenii străini care provin din state terţe şi care vor să lucreze în România au nevoie de permise de muncă. În acelaşi timp, străinii din state membre ale UE care au anunţat că impun restricţii românilor în ţările respective au nevoie de permis de muncă, până când România va lua o decizie în privinţa restricţionării accesului străinilor la muncă. Pentru anul 2007, Guvernul român a stabilit un contingent de 12.000 de permise de muncă pentru străini, comparativ cu 2006, când străinii au avut la dispoziţie 10.000 de permise, din care au fost eliberate aproximativ 8.000.
OMFM mai informează că, în prezent, în România, lucrează aproape 8.000 de străini, domeniile preferate de aceştia fiind producţie (27,9%), comerţul (27,45%), domeniul bancar (11,5%) şi construcţiile (7%). Străinii din România mai lucrează şi în industria jocurilor de noroc, în domeniile culturale, sportive, în transporturi şi telecomunicaţii.
Aproape 25% dintre străinii care lucrează în România provin din Turcia, zece procente din Republica Moldova şi alte zece procente din China.
Potrivit legii privind permisele de muncă pentru străini, aceştia pot fi încadraţi în România doar pe locurile de muncă pentru care nu s-a găsit forţă de muncă autohtonă şi dacă au pregătirea necesară pentru postul solicitat. Totodată, străinii trebuie să facă dovada că sunt apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activitatea respectivă şi că nu au antecedente penale, în cazul funcţiilor pentru ocuparea cărora legislaţia românească prevede această condiţie.
Pentru a munci în România, străinii pot obţine un permis de lucrător permanent, pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de reînnoire la intervale de 12 luni. România mai eliberează şi permise pentru lucrători detaşaţi, pentru o perioadă de cel mult un an, pentru lucrători sezonieri, pentru o perioadă de cel mult şase luni, într-un interval de un an sau pentru lucrători stagiari. Acest tip de permis dă dreptul titularului să fie angajat în România pentru o perioadă de stagiu de cel mult un an, cu posibilitatea de prelungire până la obţinerea calificării profesionale pentru care s-a făcut stagiul. Sportivii profesionişti au posibilitatea de a se angaja în România cu un permis de muncă special, care le permite angajarea doar la firme care desfăşoară activităţi sportive.
Salariul minim pe care angajatorul român trebuie să-l ofere muncitorului străin nu poate fi, conform legii, mai mic decât salariul mediu pe economie.
NewsIn