Un om de ÅŸtiinţă israelian, care a analizat datele prezentate în documentarul ‘The Lost Tomb of Jesus’, în care se susÅ£ine că a fost descoperit mormântul lui Iisus Hristos, a declarat că una dintre dovezile de bază folosite de autorii filmului, pentru a-ÅŸi susÅ£ine teoria, este eronată.
Stephen Pfann, paleograf în cadrul Universităţii Pământul Sfânt din Ierusalim, a precizat că autorii documentarului au greşit atunci când au identificat osemintele dintr-un osuar, ca fiind ale Mariei Magdalena.
Produs de James Cameron, regizor american câştigător al unui Oscar, documentarul a atras atenţia întregii lumi, punând sub semnul întrebării dogma creştină.
ÃŽn pofida criticilor severe aduse filmului de către numeroÅŸi oameni de ÅŸtiinţă, acesta a fost urmărit de peste 4 milioane de telespectatori, în momentul difuzării sale pe Discovery Channel. ÃŽn acelaÅŸi timp, o carte bazată pe aceeaÅŸi teorie, ‘The Jesus Family Tomb’ a ajuns pe locul ÅŸase în lista de bestseller-uri non-ficÅ£iune a New York Times.
Filmul şi cartea sugerează că un osuar descoperit în anul 1980, în sudul Ierusalimului, conţine rămăşiţele Mântuitorului, contrazicând astfel credinţa creştină conform căreia acesta a înviat şi s-a ridicat la ceruri.
Autorii filmului mai susÅ£in că Maria Magdalena a fost îngropată în acelaÅŸi loc ÅŸi că ea ÅŸi Iisus Hristos au fost căsătoriÅ£i ÅŸi au avut un copil. Dovada? Un osuar pe care stau scrise cuvintele ‘Judah, fiul lui Iisus’.
ExperÅ£ii care au participat la producerea filmului au analizat inscripÅ£ia grecească de pe unul dintre osuare ÅŸi au concluzionat că pe acesta scrie ‘Mariamene e Mara’, care ar însemna ‘Maria, propovăduitoarea’ sau ‘Maria, stăpâna’.
Înainte ca filmul să fie difuzat, Simcha Jacobovici, cel care l-a regizat, a declarat că această inscripţie este una dintre dovezile fundamentale ale teoriei sale. Numele Mariamene este foarte rar, iar în unele texte creştine se pare că este folosit cu privire la Maria Magdalena.
Stephen Pfann a analizat la rândul său inscripÅ£ia ÅŸi a publicat un articol amănunÅ£it pe website-ul universităţii din care face parte, în care menÅ£ionează că pe osuar în nici un caz nu scrie ‘Mariamene’.
InscripÅ£ia, precizează Pfann, este alcătuită din două nume, scrise de două mâini diferite: primul, ‘Mariame’, a fost scris în greacă, după care, mai târziu, când în sicriu au fost adăugate osemintele alte femei, un alt scrib a adăugat cuvintele ‘kai Mara’, ceea ce înseamnă ‘ÅŸi Mara’.
Potrivit cercetătorului israelian, osuarul nu conÅ£ine rămăşiÅ£ele Mariei ‘propovăduitoarea’, ci a două femei ‘Maria ÅŸi Mara’.
‘ÃŽn dorinÅ£a de a spune o poveste interesantă, documentarul s-a bazat pe date eronate. James Cameron este un guru al filmelor science-fiction, iar acum a dus totul la un alt nivel, alături de Simcha Jacobovici. Iei puÅ£ină ÅŸtiinţă, o aranjezi astfel încât să ÅŸocheze ÅŸi obÅ£ii un alt ‘Terminator’ sau ‘Life of Brian’, scrie Pfann, în articolul său .
Simcha Jacobovici a declarat că toate criticile sunt bine venite ÅŸi că, în urma celor enunÅ£ate de Stephen Pfann, ‘inscripÅ£iile ar trebui reexaminate’. El a adăugat, însă, că toÅ£i experÅ£ii care au participat la producerea documentarului au fost de acord cu faptul că inscripÅ£ia respectivă se referă la Maria Magdalena ÅŸi că a fost realizată de aceeaÅŸi mână.
ROMPRES