Lucie Aubrac, o eroină a Rezistenţei franceze din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a cărei luptă dramatică a devenit şi subiect de film, a încetat din viaţă miercuri la vârsta de 94 de ani, informează Associated Press recepţionată de Rompres.
Lucie Aubrac, pe numele de dinainte de căsătorie Bernard, a încetat din viaţă miercuri la un spital parizian din Issy-les-Moulineaux, locul unde şi-a petrecut ultimele două luni din viaţă, a anunţat fiica sa Catherine Vallade.
Născută la 29 iunie 1912 în oraÅŸul Macon din estul FranÅ£ei, Lucie Bernard lucra ca profesoară de istorie ÅŸi geografie în perioada în care a contribuit alături de soÅ£ul său, inginerul Raymond Samuel, la organizarea unei reÅ£ele a RezistenÅ£ei cunoscută sub numele de cod ”Liberation-Sud” – una dintre primele reÅ£ele ale RezistenÅ£ei franceze, grupare clandestină ce a continuat lupta antinazistă în FranÅ£a după capitularea ÅŸi pătrunderea trupelor germane în Paris.
Cuplul a adoptat numele conspirativ Aubrac pe perioada în care activau în Rezistenţă.
În 1943 Lucie Aubrac a participat la operaţiunea de salvare a soţului său din închisoarea din Lyon unde era deţinut de nazişti. Ea a reuşit să-l convingă pe şeful local al temutului serviciu sercet Gestapo, Klaus Barbie, să o lase să-l vadă pe soţul său prizonier. În cursul acestei scurte întâlniri ea l-a informat despre planul Rezistenţei de a ataca autocaminonul în care urma să fie transportat spre o altă destinaţie pentru a fi interogat.
Cei doi împreună cu copilul lor au reuşit să fugă în februarie 1944 la Londra.
Pentru faptele sale în Rezistenţă Lucie Aubrac a fost decorată cu Legiunea de Onoare, cea mai importantă distincţie a statului francez.
Regizorul francez Claude Berry a realizat în 1997 filmul ‘Lucie Aubrac’ în care rolul principal i-a revenit lui Carole Bouquet.
Alte două filme, ”The Army of Shadows” (1969) de Jean-Pierre Melville ÅŸi ‘Boulevard of the Swallows’ (1991) de Jose Yanne, au fost de asemenea bazate pe povestea lui Lucie Aubrac.
ÃŽn anul 2000 Lucie Aubrac a publicat cartea ‘RezistenÅ£a explicată nepoÅ£ilor mei”, un volum în care îşi prezenta dramaticele experienÅ£e de viaţă.