Pe 25 aprilie, la sala mare a Palatului Administrativ a judetului Bacau, a avut loc lansarea proiectului “Local Yuoth Policie Plansâ€/ Politici Locale de Tineret (LYPP), eveniment organizat de Institutia Prefectului judetului Bacau in colaborare cu Asociatia Grupurilor Locale de Tineret din Romania.
Asociatia Grupurilor Locale de Tineret (AGLT) a fost infiintata in anul 2000 – ca rezultat al unui proiect belgian al Asociatiei Somepro finantat de guvernul flamand – si cuprinde 53 de grupuri locale active in tara ce desfasoara activitati in domeniul social, cultural, sportiv, precum si cursuri de instruire pentru tineri. Un accent deosebit este pus pe voluntariat iar tinerii implicati au varste cuprinse intre 6 si 16 ani, cei peste 16 ani avand rol de animatori formati tot prin AGLT. Vicepresedinta AGLT, Cristina Enache, a prezentat Planul local de politici de tineret ce cuprinde o gama destul de larga de activitati cu scopul cresterii capacitatii de implicare a tinerilor in dezvoltarea comunitatii locale, inclusiv prin implementarea proiectelor de actiune socio-culturala.
La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai Primariei Municipiului Bacau, Inspectoratului Scolar Judetean, Retelei multiplicatorilor de informatie europeana, ai Centrului pentru Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, precum si reprezentanti ai mediului universitar si preuniversitar, si ai organizatiilor nonguvernamentale orientate spre politici de tineret.
Au fost ridicate cateva probleme:
– lipsa sustinerii de catre directorii si cadrele didactice din scolile bacauane a voluntariatului si a colaborarii cu ONG-urile
– lipsa personalului calificat in managementul de proiecte
S-a propus infiintarea unor departamente pentru aplicarea proiectelor, implementarea lor si gestionarea fondurilor europene in scoli, pe modelul structurilor infiintate cu acest scop in institutiile publice si organizatii nonguvernamentale. In acest sens, a fost facuta precizarea ca grupurile de tineret fara personalitate juridica pot accesa fonduri europene pentru tineret in parteneriat cu autoritatile locale in care sunt incluse si scolile, aceste fonduri fiind coordonate de Agentia Nationala pentru Tineret (ANT).
De asemenea, pentru buna coordonare a activitatilor pentru tineret, se urmareste infiintarea unui Consiliu national de tineret si crearea unui grup de discutii pentru facilitarea comunicarii intre grupurile locale de tineret active. De asemenea, se doreste initierea unei colaborari eficiente intre scoli si ONG-uri in vederea implicarii elevilor interesati in activitati specifice de tineret.
Urmatoarele actiuni destinate implementarii proiectului “Politici Locale de Tineret†in judetul Bacau vor fi desfasurate tot prin intermediul Institutiei Prefectului Bacau.