Toxine direct de pe grătarul din faţa casei

Modul de preparare a alimentelor este la fel de important precum acestea – afirmă oamenii de ÅŸtiinţă ÅŸi dovedesc cât de uÅŸor ne putem expune acÅ£iunii substanÅ£elor periculoase, informează ziarul Rzeczpospolita.

Dacă nu vream să ne periclităm sănătatea , ar trebui să evităm consumul de carne la grătar şi prăjită. În dorinţa de a ne îngriji, trebuie să căutăm întotdeauna mâncăruri fierte şi înăbuşite. În caz contrar putem grăbi procesul de îmbătrânire şi de aparţie a unor boli grave.

La aceste concluzii au condus rezultatele cercetărilor unei echipe de la Mount Sinai School of Medicine din New York, publicate în ediÅ£ia de aprilie a „Journal of Gerontology: Medical Sciences”.
După cum dovedesc cercetătorii americani, organismul absoarbe din mâncarea prăjită şi făcută la grătar substanţe care, în cantitate mare, acţionează precum toxinele. Este vorba despre produşi finali de glicare avansată (AGE), apăruţi ca urmare a interacţiunii dintre proteine şi zaharuri la nivelul alimentaţiei.

Acumulându-se, aceştia pot provoca distrugeri la scară asemănătoare cu grăsimile trans, renumite deja pentru acţiunea lor negativă (apărute în timpul prelucrării tehnologice, reduc nivelul aşa numitului colesterol bun, ridicându-l pe cel rău şi încurajând dezvoltarea bolilor cardiace). Prezenţa crescută a AGE este legată de apariţia unor inflamaţii diverse, rezistente la insulină, lucru care poate duce la diabet, boli vasculare şi renale, ba chiar şi la Alzheimer.

”Societatea ar trebui informată despre conÅ£inutul dăunător de AGE din alimente. La fel ca în cazul grăsimilor trans”, a afirmat conducătoarea cercetărilor, dr. Helen Vlassar. După cum adaugă ea, dificultatea excluderii din alimentaÅ£ie a produÅŸilor de glicare avansată se datorează faptului că ei dau gust ÅŸi aromă speciale mâncărurilor. Dd. Valssar le numeÅŸte iluzorii.

”Sunt legături chimice foarte periculoase. Provoacă distrugerea Å£esuturilor ÅŸi organelor”, afirmă dr. Sa’aed Bawa, expert în profilaxia alimentaÅ£iei în cazul bolilor de civilizaÅ£ie, de la Catedra de Dietetică a Åžcolii Superioare de Economie Rurală din VarÅŸovia. Ele apar ca urmare a prelucrării termice a alimentelor, mai concret a expunerii lor la acÅ£iunea temperaturilor foarte ridicate.

Produşii finali de glicare avansată apar şi în organismul omului, iar concentraţia lor creşte odată cu înaintarea în vârstă. Cunoscând acest lucru, cercetătorii americani au realizat un experiment. La el au participat 172 de bărbaţi şi femei sănătoşi. Ei au fost împărţiţi în două grupe de vârstă: 18-45 de ani şi 60-80 de ani. Testele au arătat că, la persoanele în vârstă, concentraţia de AGE era în medie cu 35 la sută mai mare decât la cele tinere. Dar prezenţa mai mare a AGE s-a înregistrat şi la persoanele care optează adesea pentru alimente pregătite la temperaturi ridicate. Oamenii de ştiinţă au fost surprinşi cel mai tare de faptul că această dependenţă caracteriza şi oamenii tineri.

Potrivit cercetătoarei americane dr. Helen Vlassar, limitarea consumului de substanţe dăunătoare măcar la jumătate poate avea rezultate importante. În acest fel, ne vom putea bucura de o sănătate mai bună, de o viaţă mai lungă, dar şi de vitalitate la vârste înaintate. Rompres

Adauga un comentariu

*