„Am rugămintea să mergem în număr cât mai mare la referendum” – a fost îndemnul preÅŸedintelui suspendat Traian Băsescu, invitat la un dialog cu Emil Hurezeanu ÅŸi Cristian Tudor Popescu, marÅ£i seara, la Realitatea TV.
Cele mai importante declaraţii:
Deceniul Ion Iliescu
„Un om care a fost ales preÅŸedinte ÅŸi a deÅ£inut cea mai înaltă funcÅ£ie în stat 10 ani merită tot respectul. Nu condamn cei 10 ani ai lui Iliescu, ci doar contribuÅ£ia lui la mineriada din iunie 1990…Nu am fost membru al FSN ca partid politic…ÃŽn 1992 am intrat în actualul PD”.
„Eu am făcut publică înÅ£elegerea semnată dintre Ion Iliescu ÅŸi Miron Cozma, când eram lider al opoziÅ£iei, era o hârtie A4…Mi-am dat seama de grozăvie când am devenit preÅŸedinte, mi-am dat seama ce înseamnă să aduci civili să bată civili”.
Bileţelul de la Tăriceanu
„Da”, a răspuns Traian Băsescu la întrebarea dacă a înÅŸelat UE. Băsescu a afirmat, astfel, că a înÅŸelat Uniunea Europeană pentru că a Å£inut ascuns, timp de doi ani, biletul în care premierul Tăriceanu îi cerea să intervină pentru Dinu Patriciu. PreÅŸedintele suspendat ÅŸi-a justificat gestul prin faptul că a preferat să nu pună în pericol data aderării României la Uniunea Europeană: „Am preferat să apăr interesul naÅ£ional, cu atât mai mult cu cât nu am dat curs dorinÅ£ei primului-ministru, deci intervenÅ£ia nu s-a produs”.
Dicţionar politic
„A arunca peste balustradă este un termen marinăresc, adică debarcare, aruncare peste bord… Domnule Popescu, vă ia scrisul pe dinainte… M-aÅ£i jignit de multe ori în scrisul dumneavoastră… când aÅ£i scris că nu ÅŸtiu să înot. Eu înot mai bine decât scrieÅ£i dumneavoastră… Te poÅ£i lăsa în slip ÅŸi când scrii”.
„Oligarh, olihargie ÅŸi oligarhie financiară sunt lucruri diferite…De exemplu cuvântul sforar, pe care l-am mai folosit, a fost considerat o expresie jignitoare până s-a uitat lumea în DEX…La oligarhie financiară îl încadrez pe Sorin Ovidiu Vântu, că nu este implicat în decizia politică…Vă fac o concesie ÅŸi îl încadrez la oligarhie”.
Voturile din politică
„ToÅ£i trebuie să Å£inem seama de vot…Marea problemă este ce se întâmplă dacă votul îmi este favorabil, că este un vot în plus sau un milion…SperanÅ£a mea este că numărul de voturi va fi cel puÅ£in egal cu cele primite în noiembrie 2004…Va fi, din păcate, victoria mea împotriva sistemului politic”.
„Nu cred că putem discuta de o reconciliere (cu Parlamentul – n. r.), ci de priorităţile României… Primele mele măsuri, pe care le voi propune, se vor referi la primenirea clasei politice, începând cu votul uninominal al cărui partizan nu am fost multă vreme…Eu nu vreau ca cei ostili mie să nu-mi mai fie ostili, ci să fie prieteni cu priorităţile României”.
Soluţii pentru viitor
„Eu nu am o soluÅ£ie în ce priveÅŸte modificarea ConstituÅ£iei, dar soluÅ£ia la care vom ajunge trebuie să fie una votabilă… Primul lucru pe care îl voi face după ce voi reveni va fi să chem partidele… Vă asigur că voi avea mai mulÅ£i prieteni”.
„Am recunoscut eroarea de la alegerea lui Pandrea la conducerea CSM”.
„Eu nu sunt în competiÅ£ie cu un alt politician, ci cu o instituÅ£ie, de aceea am spus 322 de parlamentari… Am dreptul să propun ÅŸi este opÅ£iunea parlamentarilor dacă sunt de acord ÅŸi le voi propune ceea ce eu consider că sunt priorităţile României… MulÅ£i dintre cei 322 se simt neconfortabil ÅŸi păcăliÅ£i”.
„Nu am făcut greÅŸeli, pot fi mici ajustări de comportament. Nu am greÅŸit în relaÅ£ia cu Parlamentul ÅŸi nu are justificare pentru ce i-a făcut preÅŸedintelui”.
Demisia, anunţată şi explicată
„Am aflat ce pregăteau pesediÅŸtii, o lege care interzicea preÅŸedintelui care demisiona să mai candideze…Am crezut că demisia era o soluÅ£ie”.
Petiţiile de la Cotroceni
„PetiÅ£ia ALRO spunea că aveÅ£i reactorul 2 sau 3, sunt dispus să investesc 1 miliard la Cernavodă, dar la contrapartidă vreau energie electrică la valoarea pe care o investesc ÅŸi am trimis la instituÅ£ia competentă, la ministrul ÅžereÅŸ”.
Absenţă la votul suspendării
„Nu-mi aduc aminte dacă am fost în Parlament când s-a votat suspendarea lui Iliescu…dar atunci Parlamentul a fost înÅ£elept, văzând avizul CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, ÅŸi a făcut ce trebuia”.
Preşedinte pentru toţi
„Sunt preÅŸedinte ÅŸi pentru rromi, ÅŸi pentru unguri, da, ÅŸi pentru Marko Bela..AÅ£i căzut în capcana celor care spun că eu conduc ÅŸi influenÅ£ez magistraÅ£i…Nu există magistrat care să poată spună că am influenÅ£at vreun dosar”.
„ÃŽn politica noastră, ne-am obiÅŸnuit că totul este negociabil. Orice negociere se opreÅŸte când te depărtezi de cei care te-au votat…JustiÅ£ia este tabu, nu o negociez”.
„Pentru că a vrut Dumnezeu ÅŸi electoratul am ajuns preÅŸedinte”
„Nu sunt perfect, nu mi-am pregătit cariera pentru a fi pusă sub reflectoare… Pentru că a vrut Dumnezeu ÅŸi electoratul am ajuns preÅŸedinte. Am fost membru de partid, am recunoscut-o, care e problema ?”
Relaţia cu Rusia
„ÃŽn funcÅ£ie de nivelul relaÅ£iilor, preÅ£ul este mai ridicat sau mai scăzut…Factorul politic decide uneori alimentarea cu energie a statelor europene. Vin ÅŸi spun că trebuie să creăm surse alternative”.
Sursa: Realitatea.net