RemeÅŸ cere CE suplimentarea cotei de lapte pentru a acoperi cererea investitorilor

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, vineri, pentru NewsIn, că va cere CE suplimentarea cu 100.000 de tone a cotei de lapte pe care România are voie să o realizeze, deoarece investitorii, printre puţinii care produc lapte conform cu normele UE, riscă să râmână fără cotă.

„Sper să găsesc înÅ£elegere ÅŸi Comisia Europeană să ne mai dea la cota de lapte. ÃŽn acest moment, capacitatea de producÅ£ie a investitorilor este mult mai mare faţă de cât putem noi să le dăm”, a spus RemeÅŸ.

Potrivit lui Remeş, la Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) investitorii au depus cereri pentru o cotă de lapte de aproximativ 170.000 de tone, mai mult comparativ cu cele 69.000 de tone disponibile pentru noi investiţii.

„Am cerut o situaÅ£ie cu firmele care au proiecte SAPARD ÅŸi al căror proiect devine ineficient dacă nu primesc dreptul de cotă solicitat. Este o situaÅ£ie dificilă, pentru că vorbim despre circa 1.100 de firme care ar putea produce lapte conform cu normele europene, dar pentru care nu mai ne ajunge cota”, a menÅ£ionat RemeÅŸ.

Acesta a precizat că va solicita CE o suplimentare cu 100.000 de tone a cotei de lapte alocată României, asftel încât investitorii să nu rămână fără dreptul de a produce şi a comercializa lapte.

Conform datelor furnizate de DACL, pentru NewsIn, un număr de 861.067 de producători au solicitat cota pentru vânzarea directă a unei cantităţi de peste două milioane de tone de lapte. De asemenea, un număr de 243.791 de producători au solicitat cotă pentru livrarea la fabrică a unei cantităţi de peste un milion de tone de lapte.

Potrivit metodologiei de acordare a cotelor de lapte, ţăranii care au solicitat cota de lapte pentru vânzare directă sunt obligaţi să ţină o evidenţă a cantităţii de lapte produse şi comercializate, iar dacă nu respectă această prevedere riscă o amendă între 500 şi 1.500 de lei.

Evidenţa se ţine în Caietul Fermierului şi, potrivit actului normativ emis de MADR, există un mmodel simplu, pentru ţăranii care vând mai puţin de 5.000 de kilograme de lapte şi un model mai complex pentru comercializarea unei cantităţi de lapte mai mare de 5.000 de kilograme.

În primul caz, fermierul trebuie să noteze, lunar, cantitatea de lapte produsă şi comercializată. La sfârşitul anului de cotă, lucrurile se complică pentru fermier, deoarece trebuie să exprime cantitatea de lapte atât în kilograme, cât şi în litri. În ajutorul fermierului, MADR reaminiteşte, în actul normativ referitor la modelul de Caiet al fermierului, că un litru de lapte echivalează cu 1,03 kilograme.

Pentru fermierii care vând mai mult de 5.000 de kilograme de lapte, dincolo de evidenţa cantităţii de lapte, fermierul trebuie să dispună de abilitatea de a calcula echivalentul în lapte a produselor vândute. Pentru aceasta, fermierul este informat de către MADR că un kilogram de brânză telemea echivalează cu şapte kilograme de lapte, un kilogram de caş cu nouă kilograme de lapte sau un kilogram de caşcaval cu 12 kilograme de lapte.

Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeană, România are dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar dacă depăşeşte cota, va fi penalizată şi va plăti o taxă de 278,3 euro pentru fiecare tonă de lapte realizată peste cotă. În egală măsură, în cazul în care cantitatea de lapte produsă este mai mică decât cota, României i se va diminua cota de lapte pentru următorii ani. NewsIn

Adauga un comentariu

*