Comisia Europeană recomandă României să modifice taxa de înmatriculare a autoturismelor până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, care se va încheia în a doua jumătate a lunii iunie, informează, marţi, un comunicat al Ministerului Economiei şi Finanţelor.
„Un răspuns oficial al Comisiei Europene va fi transmis, în scurt timp, după ce MEF va prezenta modificările pe care Guvernul României doreÅŸte să le aducă în acest sens legislaÅ£iei cu privire la taxa auto”, precizează comunicatul..O delegaÅ£ie a Ministerului Economiei ÅŸi FinanÅ£elor a discutat, marÅ£i, cu experÅ£ii Comisiei Europene propunerile oficiale ale MEF cu privire la taxa auto.
Întâlnirea s-a încadrat în termenul de două luni, care expiră pe 23 mai, impus de Comisia Europeană autorităţilor de la Bucureşti pentru a rezolva solicitările referitoare la taxa de înmatriculare.
În scrisoarea trimisă Ministerului Economiei şi Finanţelor, în urmă cu aproape două luni, Comisia a considerat că taxarea maşinilor la mâna a doua vândute de cetăţenii români este discriminatorie faţă de cele vândute de cetăţenii din alte state membre UE, precum şi că nivelul taxei depăşeşte valoarea reziduală sau de piaţă a maşinii în cazul celor foarte vechi. La începutul lunii mai, Finanţele au răspuns Comisiei printr-o scrisoare în care au prezentat principiile pe baza cărora va fi formulată noua grilă de calcul. Aceste principii răspund, însă, doar uneia dintre cele două solicitări ale Comisiei, respectiv celei privitoare la nivelul taxei pentru maşinile vechi.
Finanţele nu intenţionează să introducă taxarea şi în cazul vânzării maşinilor la mâna a doua înmatriculate în România. Reprezentanţii ministerului apreciază că preţul acestor autoturisme include deja plata altor taxe, precum accize, fapt care va fi invocat şi în faţa specialiştilor europeni.
Putătoarea de cuvânt a comisarului pentru taxe ÅŸi uniune vamală, Maria Assimakopoulou, a confirmat, miercuri, pentru NewsIn, discuÅ£iile cu autorităţile române ÅŸi a declarat că acestea au informat, recent, Comisia Europeană că doresc să modifice legislaÅ£ia în scopul de a o alinia la reglementările europene. „ÃŽn scrisoare, autorităţile române au prezentat principalele direcÅ£ii ale noii legislaÅ£ii fără a trimite ÅŸi un proiect concret. Comisia consideră această scrisoare ca pe un răspuns la notificarea sa”, a explicat Assimakopoulou.
Procedura de încălcare a tratatului, începută în urmă cu aproape două luni împotriva României, va înceta dacă experţii Comisiei vor considera că noua legislaţie românească este aliniată dispoziţiilor europene. În caz contrar, Comisia va trimite României o argumentaţie (reasoned opinion) care reprezintă a doua etapă a procedurii şi care conţine recomandări clare privind modul în care trebuie să fie modificată taxa. Dacă nici în această situaţie autorităţile române nu se vor conforma, Comisia Europeană ar putea da în judecată statul român.
Taxa de primă înmatriculare, în vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculează în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrică de 600 cmc, dotate cu euro 4 şi ajunge până la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de şase ani, fără euro şi cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc. NewsIn