La aniversarea a 30 de ani de la lansarea primului film din seria „Războiul Stelelor” pe 25 mai 1977, jurnaliÅŸtii de la BBC au întocmit o listă cu fapte ÅŸi cifre interesante despre film, de la sursele de inspiraÅ£ie ale regizorului până la accidentele actorilor sau încasările producÅ£iei.
Primul film din seria „Războiul Stelelor” de George Lucas a fost lansat pe 25 mai 1977 ÅŸi, spre uimirea celor implicaÅ£i în producÅ£ie, a avut un succes imens ÅŸi s-a transformat într-o saga în ÅŸase episoade cu milioane de fani în întreaga lume. Pentru a celebra 30 de ani de la apariÅ£ia seriei, BBC a alcătuit o listă cu 30 de detalii interesante despre producÅ£ie: ce l-a inspirat pe Lucas, cum au decurs filmările, cum au apărut anumite personaje, ce accidente au suferit actorii dar ÅŸi ce sume de bani a atras seria „Războiul Stelelor”, care a influenÅ£at viitorul producÅ£iei de filme.
1. Primul trailer al filmului a fost prezentat în cinematografe cu ÅŸase luni înainte de premieră ÅŸi a folosit expresii cheie de genul „povestea unui băiat, a unei fete ÅŸi a universului” sau „un miliard de ani în creaÅ£ie”, prin care producătorii au sperat să atragă atenÅ£ia publicului asupra filmului în care ei aveau puÅ£ină încredere.
2. ÃŽn vreme ce bugetul primului film a fost de 11 milioane de dolari, iar încasările au totalizat 215 milioane în America ÅŸi 337 în restul lumii, ultimul film „Războiul stelelor”, „Răzbunarea Sith”, a costat 113 milioane de dolari. 3. Numele iniÅ£ial al filmului a fost „The Star Wars”, însă creatorii au renunÅ£at destul de repede la articolul „The”.
4. Titlul întreg al primului film, „Războiul Stelelor – EdiÅ£ie specială”, a apărut de abia în 1981, când producÅ£ia a fost relansată.
5. Regizorul George Lucas a avut iniÅ£ial un contract cu studiourile Fox de 150.000 de dolari pentru a scrie ÅŸi regiza „Războiul Stelelor”. El a insistat însă să deÅ£ină controlul total ÅŸi să aibă dreptul la 40% din produsele vândute, iar studioul a fost de acord pentru că nu ÅŸtia că „Star Wars” va deveni un adevărat fenomen.
6. Cunoscutul text de la începutul fiecărui episod – „Este o perioadă de război civil. Nave spaÅ£iale rebele, care atacă dintr-o bază ascunsă, au câştigat prima victorie împotriva Imperiului Galactic” – este scris de Brian De Palma, regizorul filmului „Scarface”.
7. Sir Alec Guiness a câştigat sume mari din film după ce a semnat un contract pentru 2% din câştigurile de box-office. El a refuzat însă să promoveze filmul.
8. Anthony Daniels, interpretul robotului C-3PO, ÅŸi Kenny Baker, care îl joacă pe R2-D2, sunt singurii actori care au apărut în toate cele ÅŸase filme „Războiul Stelelor”.
9. Harrison Ford a fost din start prima alegere a lui George Lucas pentru rolul Han Solo. Actorul mai apăruse în filmul „American Graffiti”, regizat de Lucas.
10. Lansarea primului film „Războiul Stelelor” ar fi trebuit să aibă loc în iarna anului 1976. Din cauza întârzierilor cu filmările, lansarea a fost amânată. Studiourile Fox au ameninÅ£at că vor anula producÅ£ia după ce aceasta a depăşit cu două săptămâni data lansării.
11. Picturile făcute pentru a ilustra cum ar trebui să arate universul „Star Wars” au fost realizate de Ralph Mc Quarrie. Acesta ÅŸi-a început cariera ca ilustrator pentru Boeing.
12. Personajul Chewbacca a fost inspirat de câinele lui Lucas, pe nume Indiana, un malamut de Alaska.
13. Regizorul a spus la un moment dat că nava spaţială Millennium Falcon are forma unui hamburger.
14. George Lucas a creat personajul Han Solo plecând de la prietenul său, regizorul Francis Ford Coppola.
15. Pentru crearea roboÅ£ilor R2-D2 ÅŸi C-3PO, Lucas s-a inspirat din filmul regizorului japonez Akira Kurosawa „Kakushi toride no san akunin” („The Hidden Fortress”). Alte personaje inspirate din pelicula respectivă sunt Han Solo ÅŸi Ben Kenobi.
16. Cinematografele din America au fost convinse să cumpere filmul după ce au fost ameninÅ£ate de studiourile de producÅ£ie că nu vor putea cumpăra „The Other Side of Midnight”, un film foarte aÅŸteptat cu Susan Sarandon.
17. Cel care s-a ocupat de promovarea filmului, Charles Lippincott, considerat responsabil pentru o mare parte din succesul filmului, era conÅŸtient de influenÅ£a pe care o pot avea fanii genului science fiction aÅŸa că a prezentat, la diferite conferinÅ£e, ideea filmului „Star Wars” ÅŸi la ce s-ar putea aÅŸtepta publicul.
18. Jucăriile şi figurinele Star Wars nu au fost gata înainte de Crăciun, în 1977, aşa că Lucas şi compania Kenner Toys au venit cu ideea de a vinde cutii goale pe baza cărora cumpărătorii ar fi primit păpuşile, după ce acestea ar fi fost produse. Cutiile s-au vândut cu 16 dolari, iar jucăriile au venit două luni mai târziu. Ediţii limitate au fost relansate în 2005.
19. Peste 250 de milioane de figurine au fost vândute în toată lumea în opt ani de la lansarea filmului. Numai în primul an, vânzările de păpuşi au depăşit 42 de milioane de bucăţi.
20. Compozitorul John Williams a câştigat un premiu Oscar pentru partitura acestui film. Muzica din „Războiul Stelelor” a fost numită, mai târziu, de către Institutul American de Film, cea mai bună muzică de film a tuturor timpurilor.
21. „A New Hope” a fost singurul din cele ÅŸase episoade ale seriei care a fost nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film. Pelicula a pierdut însă premiul în faÅ£a filmului lui Woody Allen „Annie Hall”.
22. Actorul Mark Hamill, care a interpretat rolul lui Luke Skywalker, a suferit un accident de maşină la puţin timp după primele filmări. Faţa i-a fost afectată astfel că unele scene nu au putut fi refăcute. Hamill a declarat mai târziu că a avut doar nasul spart şi că zvonurile potrivit cărora faţa i-a fost reconstruită au fost exagerări.
23. Anthony Daniels a fost rănit în timpul primei filmări cu C-3PO, când o piesă din costumul său auriu a căzut, s-a spart şi i s-a înfipt în laba piciorului.
24. În timpul primei zile de filmare în deşertul din Tunisia, în ţară a avut loc prima furtună puternică din ultimii 50 de ani iar filmările au fost amânate.
25. La filmările din Anglia regizorul, care spera că a scăpat de problemele din deşert, s-a lovit de programul strict de lucru al britanicilor. Aceştia i-ai spus că lucrul se încheie la ora 17.30 punct şi nu poate prelungi programul decât dacă se află în mijlocul unei scene, caz în care poate cere echipei să mai stea 15 minute.
26. Una dintre cele mai cunoscute gafe din film este cea în care trupele intră într-o cameră iar unul dintre soldaţi se loveşte cu capul de tocul uşii. Fanii Star Wars au descoperit însă sute de greşeli în toate filmele din serie, cele mai multe însă sunt greu de depistat.
27. Peter Mayhew, interpretul lui Chewbacca, a lucrat într-un spital din Londra înainte să apară în film. Se spune că a reuşit să-şi interpreteze personajul pentru că a copiat comportamentul animalelor pe care le-a văzut la zoo.
28. David Prowse, actorul care interpretează rolul lui Darth Vader, a avut probleme la filmările scenelor cu săbiile laser pentru că rupea mereu beţele folosite în platou în loc de arme.
29. George Lucas a vrut ca platourile sale de filmare să aibă un aspect vechi, uzat, dar echipa care se ocupa de curăţenie lăsa totul curat după fiecare zi de filmare, spre nemulţumirea regizorului.
30. Au existat momente în care nivelul de stres al lui Lucas a crescut atât de mult încât a crezut că face un atac de cord. A fost diagnosticat cu hipertensiune şi epuizare şi i s-a spus să se odihnească, lucru de care n-a avut însă parte din cauza programului de lucru.