O gramada de planuri s-au facut, in ultima perioada, la Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti. Unele dintre acestea, cum ar fi trecerea de la Termoelectrica, la SC Hidroelectrica SA, cu statut de filiala (in loc de sucursala), s-au impotmolit ca urmare a crizei politice din Romania, care a determinat stoparea sau amanarea unor decizii la nivelul institutiilor guvernamentale.
Alte planuri, cum ar fi construirea unei noi centrale la Borzesti, de 600 de megawati (MW), bazata pe huila din import, au fost suspendate momentan, ramanand in asteptare. Pentru noua centrala, care ar costa circa 240 milioane de euro, s-a realizat chiar si un studiu de prefezabilitate, pentru care SE Borzesti a platit 1,5 miliarde de lei vechi. Un alt proiect prevedea modernizarea celor doua grupuri energetice de la SE Borzesti, de 300 MW fiecare, investitia fiind de peste 135 milioane de euro.
Investitori puternici
Motivul pentru care aceste proiecte au fost suspendate temporar il reprezinta aparitia unei noi oportunitati pentru SE Borzesti: privatizarea. “Este vorba de o modalitate inedita de privatizare, pentru ca noi nu vindem nimic, ci oferim doar posibilitatea ca firmele interesate sa vina, sa investeasca si sa construiasca in curtea noastra, dar investitorii vor fi stapani pe ce vor face ei, nu pe ce exista acum la noi – ne-a precizat directorul SE Borzesti, Ioan Pavel. Ei vor veni cu specialistii lor, dar exploatarea se va face cu angajatii nostri. Anunturile publicitare s-au facut deja, existand si 8 investitori interesati, printre acestia figurand firme sau grupuri de firme puternice, din Spania, Italia sau Rusia, inclusiv Gazprom, un concern de calibru mondial. Ofertele, cu valori de cel putin 450 – 500 milioane de euro, se vor depune luna viitoare si vor fi apreciate prin intermediul unor punctaje. Speram ca, la inceputul lunii august, sa avem toate rezultatele in acest sensâ€.
Fara concedieri
Directorul Ioan Pavel a mai precizat ca proiectele incepute de SE Borzesti vor fi preluate de noii investitori, in masura in care acestia le vor considera utile. Pentru construirea centralei noi, spre exemplu, studiul de prefezabilitate, facut de SE Borzesti, ar putea fi preluat si continuat cu studiul propriu-zis, de fezabilitate. In privinta fortei de munca, directorul de la SE Borzesti a dat asigurari ca actualii salariati isi vor pastra slujbele, ba chiar se vor face noi angajari.
“Stam bine in acest moment, la toate capitolele: nu avem datorii, avem bani disponibili in cont si avem si de treaba – a mai spus directorul Ioan Pavel. Functionam cu blocul 7, dar am scos din conservare si blocul 8, pentru ca, in conditiile secetei care se anunta, va creste cererea de energieâ€. Gheorghe LEU
opriti INVESTITORII prea multi pentru Onesti!
vrajeala de doi bani, pentru aiurit prostimea