Onesteni repetenti la civilizatia gunoaielor

Noul sistem de salubritate introdus la Onesti, pentru colectarea selectiva a deseurilor, nu a avut rezultatele scontate, desi au trecut cativa ani buni de cand a inceput sa fie aplicat.

tcontainer_plin_cu_gunoi_si_mizerii.jpgFirma de salubritate din Onesti, Servsal, a amenajat mai multe tarcuri metalice, pe platforme betonate, iar in interior au fost amplasate europubele cu destinatie precisa (pentru hartie si pentru PET-uri) si eurocontainere pentru gunoiul menajer. Tarcurile au fost incuiate cu lacate, iar asociatiile de proprietari au primit chei pentru toti locatarii. Insa lacatele au disparut demult, de la foarte multe tarcuri, iar pubelele si rotile de la containere au inceput sa fie furate sau distruse. “Tarcurile au ramas fara lacate in peste 60 % din cazuri si, in lipsa acestei protectii, la pubelele si containerele de acolo au inceput sa aduca gunoiul si cei care nu au acest drept, fie ca sunt persoane care nu apartin asociatiilor din zona, fie ca sunt agenti economici, care au stabilite alte locuri pentru depozitarea deseurilor – ne-a spus Eugen Nistrian, directorul Servsal. In plus, mai vin si tiganii care scormonesc prin gunoaie, precum si cainii fara stapan, aflati in cautare de hrana. Ca urmare, gunoaiele sunt tot timpul imprastiate pe jos, reprezentand adevarate focare de infectie, iar mirosul devine aproape insuportabil”.

Asociatii in culpa si onesteni necivilizati

Conducerea firmei de salubritate considera ca, in problema tarcurilor descuiate, vina apartine in special conducerilor asociatiilor de proprietari, care nu si-au dat interesul sa rezolve situatia. Directorul Eugen Nistrian a precizat ca printre cele mai prost gospodarite asociatii figureaza cele cu numerele 41, 43, 31, 17, 14 si 38. “Sunt si asociatii la care exista o curatenie desavarsita si la care nu a fost niciodata nevoie sa se schimbe lacatele de la tarcuri; printre acestea se numara Asociatiile de proprietari 10, 51, 30, ‘Bacovia 25’ si ‘Bacovia 32’ ”. Printre vinovatii de mizeria din tarcuri se afla nu numai persoanele din conducerea asociatiilor, ci si unii cetateni care refuza sa puna gunoaiele in europubele si in eurocontainere, preferand sa le arunce pe jos. “In unele locuri e vorba de rea-vointa, de rea intentie – ne-a mai spus directorul de la Servsal. ‘Sa vina cei de la Servsal, ca de asta ii platim’, asa spun cei care arunca gunoiul pe jos. Insa ei trebuie sa inteleaga faptul ca obligatia noastra este sa colectam si sa transportam gunoiul din pubele si din containere, nu sa-l adunam de pe jos. Alti cetateni prefera sa-si trimita copiii sa duca gunoiul, iar acestia il arunca pe jos, pentru ca nu ajung la capacele containerelor sau nu au puterea sa le deschida. Focarele de infectii rezultate majoreaza riscul de imbolnavire, iar noi suntem obligati sa facem o munca neplatita; in unele locuri trebuie sa ridicam gunoiul zilnic, desi ar trebui sa facem acest lucru doar de 3 ori pe saptamana”.

caseta

Amenda minima – 60 de milioane

In ciuda numeroaselor cazuri nedorite, conducerea Servsal a recunoscut ca, in ultimii ani, la Onesti s-a inregistrat o usoara imbunatatire a situatiei. O cauza a progreselor inregistrate o reprezinta si faptul ca amenzile pentru depozitarea necorespunzatoare a deseurilor s-au majorat semnificativ. Pentru persoanele fizice, amenda minima este de 60 milioane de lei vechi, iar cea maxima este de 120 de milioane, in timp ce persoanele juridice pot fi amendate cu sume cuprinse intre 100 si 500 milioane de lei vechi.
Asemenea sanctiuni pot fi aplicate in prezent de inspectorii Garzii de Mediu, insa de anul viitor este posibil sa apara si agenti angajati de Uniunea Europeana, cu atributii depline pe linie de mediu, mai ales in privinta colectarii gunoiului.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*