Norul toxic din Ucraina nu va ajunge pe teritoriul României până joi dimineaţa

Ultima actualizare a prognozei privind mişcarea curenţilor de aer, făcută marţi la ora 18.00, arată că norul toxic din Ucraina nu va ajunge în România până joi dimineaţa la ora 6.00, a declarat, marţi seara, pentru NewsIn, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
Potrivit acestuia, actualizarea prognozei privind mişcarea curenţilor de aer se realizează din şase în şase ore şi este valabilă 36 de ore.

ukraine map

„Este bine că circulaÅ£ia nu este spre România ci spre în direcÅ£ia nord – vest. Norul (toxic n.r.) scade în densitate pe măsură ce înaintează. Având în vedere stabilitatea atmosferică, este greu de presupus că se va schimba direcÅ£ia vântului ÅŸi că norul va ajunge în România”, a declarat Sandu marÅ£i după-amiază.

La rândul său, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, marţi, că norul toxic din Ucraina nu impune declanşarea unei situaţii de criză în România, în urma întrunirii comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului .

Korodi a mai arătat că nu există în prezent informaţii oficiale din partea Ucrainei, deşi oficialii români au încercat încontinuu să ia legătura cu omologii lor. Acesta a subliniat că a stabilit, împreună cu miniştrii mediului din Ungaria şi Polonia, un acord potrivit căruia vor face schimb de informaţii tehnice pe care le va afla oricare dintre părţi. De asemenea, Korodi a reiterat faptul că, cel puţin 36 de ore, România este în afara oricărui pericol, întrucât mişcarea curenţilor este către nord. Mai mult, potrivit specialiştilor, tendinţele privind evoluţia ulterioară a situaţiei sunt îmbucurătoare.

Totodată, ministrul a precizat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, prin reţeaua de monitorizare, va urmări continuu datele înregistrate, iar Administraţia Naţională Apele Române va monitoriza calitatea apei în zona graniţei.

„Efectele prognozate sunt mai mult scenarii, întrucât nu există până acum informaÅ£ii oficiale. Cel mai pesimist scenariu ar fi fost în cazul în care prognoza ANM ar fi arătat că norul va intra pe teritoriul României. ÃŽn acest caz, se recomandă populaÅ£iei se se ferească de contactul cu aerul ÅŸi să se adăpostească în spaÅ£ii închise, în afara perimetrului afectat, la o distanţă de cel puÅ£in 800 de metri. ÃŽnsă aceste măsuri nu se impun întrucât nu este vorba despre o situaÅ£ie de criză”, a subliniat ministrul.

Un nor toxic rezultat în urma deraierii unui tren la Lvov, Ucriaina, ce transporta fosfor galben, substanţă inflamabilă şi foarte toxică se află la 160 de kilometri de graniţa cu România. Accidentul s-a produs luni după-amiază când 15 vagoane-cisternă cu fosfor provenind din Kazahstan, cu destinaţia Polonia, s-au răsturnat şi au luat foc. Pompierii au reuşit să stingă incendiul după câteva ore. Autorităţile nu au stabilit cauzele pentru moment accidentului, dar exclud teza unui atentat terorist, potrivit poliţiei.

Potrivit unui bilanţ oficial, paisprezece persoane au fost spitalizate şi 800 evacuate în regiunea Lvov din vestul Ucrainei. Pe de altă parte, autorităţile au evacuat la cerere peste 800 de locuitori din satele învecinate, potrivit ministerului. În total, 11.000 de ucraineni locuiesc în satele din zona sinistrată.

Adauga un comentariu

*