Biserica Precista a fost zidita la 1491 de Alexandru-Voda, fiul si coregentul lui Stefan cel Mare, care îsi stabilise resedinta la Bacau. Biserica, din caramida aparenta, este tipica pentru seria ctitoriilor domnesti din aceasta epoca.
Lacasul a fost reparat de domnitorul Vasile Lupu (1641), care o si închina la ctitoria sa de la Iasi, manastirea Trei Ierarhi. În aceeasi incinta se pastreaza si ruinele unui palat domnesc (1481), în care a locuit Alexandru-Voda.
Biserica Precista, din Bacau, are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, sarbatoare care va avea loc miercuri, 15 august. Ortodocsii si catolicii vor sarbatorit atat moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Maicii Domnului. Traditia spune ca Apostolii au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la inmormantare. Nu se cunosc cu exactitate nici anul, nici ziua cand a adormit Sfanta Fecioara. Numit in popor „Santa Maria Mare”, praznicul este dedicat pomenirii mortilor. Desi Scriptura pastreaza tacerea asupra vietii Sfintei Fecioare Maria dupa moartea Fiului Sau, Sfanta Traditie si apocrifele ofera amanunte privind sfarsitul vietii sale pamantesti. Dumnezeu a instiintat-o pe Fecioara Maria despre mutarea sa la cer, cu trei zile inainte, prin intermediul Arhanghelului Gavriil. Luandu-si ramas bun de la toti cei apropiati, Fecioara a petrecut aceste zile in priveghere si rugaciune, incredintandu-si in cele din urma sufletul in mainile Fiului Sau. Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Sf. Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. ~ntristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta pentru ultima data mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar, intrand, l-a aflat gol. Drept mangaiere, a aflat acoperamantul ei, marturie a mutarii cu trupul la cer. Este ultima treapta a urcusului duhovnicesc, indumnezeirea, pe care trebuia sa o urce cea care a raspuns in permanenta: „Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau.” (Luca 1, 38).
De cand se praznuieste Adormirea Maicii Domnului
Originile instituirii acestui praznic in data de 15 august sunt incerte. Cel mai probabil, aceasta data marcheaza consacrarea unei biserici inchinate Maicii Domnului si nu ziua propriu-zisa a Adormirii. Data era variabila, in Egipt, Arabia si Galia era pomenita la 18 ianuarie, iar in Palestina si Grecia la 15 august. Sarbatoarea era precedata de o pregatire ce dura 40 de zile, timp in care crestinii locuiau in colibe improvizate pe valea Cedronului. Papa Teodor I (642-649), care era de origine ierusalimiteana, va adopta si el pentru Biserica din jurisdictia sa, aceeasi data de praznuire. Fiindca Fecioara Maria este ocrotitoarea corabierilor, aceasta zi a fost decretata Ziua Nationala a Marinei.
Nicolae TURCU